Hatalmas siker: kettéosztott májjal mentettek meg két beteget a Semmelweis Egyetemen

A beavatkozást egy hároméves kislányon és egy felnőtt férfin hajtották végre.

Forrás: MTI2024. 01. 11. 12:18
műtét, orvos, semmelweis egyetem Fotó: Facebook/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon először hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely a donorszerv kettéosztásával két ember életét mentette meg – adta hírül a Semmelweis Egyetem (SE), amelyről közösségi oldalán is beszámolt.

A beavatkozást az egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtották végre egy hároméves kislányon és egy felnőtt férfin. A december másodikai műtét óta mindketten jól vannak.

Mint írták, a kislány ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára, a gyereket az egyetem gyermekklinikáján kezelték. Az ilyen korú gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, azonban súlyos állapota mielőbbi beavatkozást igényelt – tették hozzá.

Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a kisgyerekbe ültessék, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kaphassa meg.

A tájékoztatás szerint a férfit a beavatkozást követő kéthetes lábadozást után hazaengedték. A kislányt további megfigyelésre a gyermekgyógyászati klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazamehet.

Az egyetemen január 3-án újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak ugyancsak a szerv kettéosztásával. A műtéttel egy májvéna-elzáródásban szenvedő 20 hónapos kisfiún és egy Hepatitis B-vírussal fertőzött férfin segítettek. A műtétek jól sikerültek, mindkettőjüket kórházban ápolják még – tudatta az SE.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.