Menczer Tamás nyilatkozott a nagykovácsi keresztállításról

A térség országgyűlési képviselője leszögezte: egy közösségért felel, így mindig azt az utat járja, amely a közösség nagyobb részének elfogadható.

2024. 01. 07. 14:59
Fotó: Magyar Nemzet Archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy a zaj a nagykovácsi kereszttel kapcsolatban. A férfit, aki most keresztet állított, nem ismerem, az akciójáról nem tudtam, mert engem nem értesített, de ha jól láttam, az RTL-t igen – fogalmazott Menczer Tamás a közösségi oldalán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára jelezte: a jó szándékában nem kételkedik, de neki más az elképzelése.

– Ha egy üggyel elkezdek foglalkozni, átgondolom, hogy mit mikor és miért teszek. Most is így történt. Ebben az ügyben is vannak folyamatok, és amikor minden folyamat a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a keresztet visszaállítani méltó, megfelelő körülmények között, nem az éj leple alatt – húzta alá az államtitkár.

A történtek tehát engem az eredeti célommal kapcsolatban egyáltalán nem befolyásolnak. Én képviselőként egy közösségért felelek, így mindig azt az utat járom, amely – meggyőződésem szerint – a közösség nagyobb részének elfogadható, támogatható. Ehhez olykor idő kell. De aki tud türelemmel várni, az nagyon tud örülni a sikernek

– rögzítette Menczer Tamás.

Mint jelezte, elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki, bárhol keresztet égessen. – A kereszt semmilyen káros hatással nincs a természetre, eddig sem volt, a jövőben sem lesz. A kereszt tehát jogszerűen és méltó módon visszaállítható. Ezért dolgozom – szögezte le a politikus.

Ahogy arról lapunk beszámolt, Nagykovácsi közvetlen környékének egyik legmagasabb pontján évekkel ezelőtt ismeretlenek felállítottak egy fakeresztet. A kereszt több mint tíz évig senkit nem zavart, vagy ha igen, az nem jutott az itt lakók, arra túrázók tudomására. Tavaly augusztus 19-én ismeretlen tettesek ledöntötték a fakeresztet, majd elégették, másnapra egy maroknyi hamu maradt belőle.

Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője újra akarta építtetni a vandál módon lerombolt keresztény szimbólumot. A tény, hogy a kereszt a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén állt hosszú évekig, előzetesen senkit nem zavart, azonban Füri András, park igazgatója nem engedélyezte az újbóli telepítést természetvédelmi okokra hivatkozva – bár az sokak számára nagy kérdés azóta is, hogy pontosan hogyan károsítja egy kevesebb mint egyszer egy méteres betonalapzat és a rajta lévő fakereszt a védett növényeket.

Az ügyből országszerte jól ismert politikai vita alakult ki, mivel néhány napja Füri András távozott a nemzeti park éléről, amit a balliberális sajtó azonnal összefüggésbe akarta hozni a keresztüggyel, ám kiderült, hogy ez nem felel meg a valóságnak, mivel Füri már több mint egy éve kérvényezte felmentését egészségi állapotára hivatkozva.

Az RTL híradójában szólalt meg egy magánszemély, aki saját pénzéből állíttatta vissza a szimbólumot. Vitéz Zoltán vállalkozó azt mondta:

Keresztény ember vagyok. Templomba nem járok egyáltalán, bevallom őszintén, de istenfélő vagyok. Én polgári engedetlenségből úgy döntöttem, hogy vállalom a büntetőjogi felelősséget, és ezt a keresztet, ha törik, ha szakad, vissza fogom állítani a helyére.

 

Borítókép: Az eredeti kereszt Nagykovácsiban (Fotó: Magyar Nemzet Archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.