Meglepetés a XXII. kerületi ellenzéki előválasztáson

A korábbi közvélemény-kutatásoknak ellentmondva Perlai Zoltán nyerte a baloldal közös polgármester-jelöltségéről szóló XXII. kerületi ellenzéki előválasztást. A Demokratikus Koalíció (DK) veterán helyi politikusa a momentumos Havasi Gábort győzte le. Azt a Havasit, aki 2019-ben összellenzéki polgármesterjelölt volt, és mindössze 312 szavazattal kapott ki a fideszes Karsay Ferenctől.

2024. 03. 24. 18:51
A részben jogerősen elítélt Gyurcsány-párti országgyűlési képviselő, Varju László gratulált Perlai Zoltánnak Fotó: Facebook-képernyőfelvétel/Perlai Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havasi Gábor a Facebookon azonnal gratulált Perlainak, aki szerinte kiváló polgármesterjelölt lesz. Havasi bejegyzésében azt írta, hogy már az előválasztás rendkívül szoros eredménye is győzelemmel ért fel, mert nehéz körülmények között kellett küzdenie. Ugyanis szerinte minden más ellenzéki párt és a Fidesz is ellene kampányolt.

Havasi írhat bármit, de az igazság az, hogy Perlai győzelme az igazi meglepetés. 

A Medián február első felében készült, ezerfős kutatása szerint akkor még Havasi Gábor momentumos jelölt magabiztosan vezetett DK-s kihívójával szemben. A felmérés szerint az összes megkérdezett 29 százaléka szavazott volna a Momentum politikusára, míg Perlai Zoltán csak 13 százaléknyi budafoki támogatót tudhat maga mögött. Ha kizárólag az ellenzéki szavazókat nézzük, akkor a Medián szerint szó sem volt a mostani „rendkívül szoros” előválasztási végeredményről: míg Havasira az ellenzékiek 49 százaléka, Perlaira 22 százalékuk szavazott volna. A Medián azt is megkérdezte, hogy melyik jelöltet látják esélyesebbnek Karsay Ferenc regnáló polgármesterrel szemben. E tekintetben is meggyőzőnek tűnt Havasi Gábor, hiszen az ellenzéki szavazók 49 százaléka őt, Perlait pedig csak nyolc százalékuk tartotta esélyesebbnek.

Ami a budapesti ellenzéki önkormányzati előválasztásokat illeti, ebben is kivételes Budafok-Nagytétény, mivel csak itt sikerült eddig megszervezni a huszonhárom fővárosi kerület közül. Jelenleg esélyes, hogy amellett, hogy az LMP és a Jobbik minden kerületben önállóan indít, a baloldal még a III., az V., a XII., a XIII., a XIV. és a XXIII. kerületben egymással is meg fog mérkőzni június 9-én.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.