Döntött a Belügyminisztérium, mostantól így értékelik a pedagógusok teljesítményét

A tárca szerint az új rendszer bevezetése nem okozza az adminisztráció növekedését.

Forrás: MTI2024. 04. 05. 15:14
tanár, pedagógus
Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a belügyminiszter rendelete a pedagógusok teljesítményértékeléséről: a jelenleg a munkáltató döntésétől függően alkalmazott, nem egységes teljesítményértékelés helyébe egységes, kötelező pedagógus-teljesítményértékelési rendszer lép – közölte a Belügyminisztérium (BM).

A teljesítményértékelési rendszer a köznevelés területén dolgozó pedagógusok, igazgatók munkájának fejlesztését tűzi ki célul a köznevelés minőségének és eredményességének javítása érdekében. A pedagógusok teljesítményértékelését az igazgató végzi évente a KRÉTA rendszerben, első alkalommal 2025 nyarán

– írták. Kiemelték, hogy a új rendszer bevezetése nem okozza az adminisztráció növekedését; 2023 nyarán a kormány eltörölte a kötelező pedagógus-önértékelést, illetve a pedagógusok és az igazgatók egyéni tanfelügyeletét.

A rendelet tervezetét hosszú egyeztetést követően 2023 decemberében hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium, a tervezet a megtett észrevételek alapján több ponton módosult – idézték fel. Hozzáfűzték: újdonság, hogy a teljesítményértékelés során az igazgató a szülők és – középiskolás korosztály esetén – a tanulók véleményét is figyelembe veheti, a véleményezésre ugyancsak a KRÉTA rendszerben nyílik majd lehetőség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.