Jól szerepel a magyar rendőrség a nemzetközi listán, a „Szolgálunk és Védünk” nem csak egy szlogen

Egyre nagyobb a kékek családja, több rendőr dolgozik ma, mint tizennégy éve.

2024. 04. 27. 6:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közterületi jelenlét fokozása, az illegális migráció kapcsán bevezetett intézkedések, a fokozott rendőri ellenőrzések és az állampolgárok edukálása egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy hazánk a 18. legbiztonságosabb ország a világon – összegezte az elmúlt évek eredményeit a Magyar Nemzetnek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) felidézve, hogy a Global Peace Index tavalyi, 2023-as kiadványa szerint Magyarország a biztonság vonatkozásában megelőzte Belgiumot, Lengyelországot, Norvégiát, az Egyesült Királyságot és Svédországot is. 

Nem csak egy szlogen

A rendőrség kiemelte: a javulás a bűnügyi és a rendészeti területre egyaránt igaz; a határvadászok és az iskolaőrök jelenléte ugyanúgy fontos tényezője ennek a számadatnak, mint a településeken és a határkerítés vonatkozásában történt technikai fejlesztések.

Az ORFK szerint a közlekedési akciók és kampányok, valamint az állampolgárokat célzó figyelemfelhívó rendezvényeik jelentős szerepet játszanak abban, hogy sokkal tudatosabbak az emberek, legyen szó a közlekedésbiztonságról vagy épp az értékeik védelméről. 

A megelőzés társadalmi érdek, így a civil szervezetekkel összefogva mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek az eredmények tovább javuljanak

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy ezen túlmenően tény az is, hogy az elmúlt években a rendőrség egyfajta szemléletváltáson ment keresztül.

– Intézkedéseink a „Szolgálunk és Védünk” szlogenhez igazodnak, célunk a közrend és a közbiztonság mindenkori fenntartása, egy állampolgárbarát, hatékony rendőrség megteremtése, ahol a segítségnyújtás elsődleges szempont. Rendőrnek lenni hivatás, aki a kékek családjához csatlakozik, kiszámítható munkahelyre, folyamatosan fejlődő bérrendszerre, állandó juttatásokra és stabil előmeneteli rendszerre számíthat – mondták.

Fotó: Magyar Rendőrség Facebook-oldala

Utánpótlásra mindig szükség van

Az állomány létszámával kapcsolatban kifejtették, több rendőr dolgozik ma, mint tizennégy éve: a rendőrség minden jogviszonyt tartalmazó munkajogi összlétszáma jelenleg 50 613 fő, amelyből a hivatásos állomány létszáma 36 141 fő. –  Ez azt jelenti, hogy a 2010. január 1-jei létszámhoz viszonyítva ma 2691-el több rendőr lát el szolgálatot, a meglévő létszámmal a rendőrség állománya el tudja látni a feladatokat – közölték, megjegyezve, hogy az utánpótlás ugyanakkor minden területen elengedhetetlen, ezért a rendőrség nagy hangsúlyt helyez erre a kérdésre, és a toborzótevékenységük folyamatos. 

Utánpótlásra mindig szükség van   Fotó: Magyar Rendőrség Facebook-oldala/ Francz Ilona

Ami pedig a fizetéseket illeti, az ORFK kifejtette, a rendvédelmi szervek hivatásos állományának a 2022. szeptember elsejei illetményemelés keretében több mint bruttó 116 000 forinttal nőtt a fizetése. A tiszthelyetteseknél – beosztástól függően – ez átlagosan 30-44 százalékos, a tiszteknél 18-25 százalékos növekedést jelentett. A béremelés második üteme 2024. január elsején valósult meg, aminek eredményeképpen további bruttó 79 500 forinttal emelkedtek az illetmények. A béremelés két üteme jelentősen hozzájárul a rendőrség állománymegtartó képességének javításához, illetve a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben versenyképes jövedelmet biztosít.

A rendőrség arra is kitért, hogy a határvadászezred állományának szerepe az Európai Unió és hazánk határainak védelmében is elengedhetetlen, a speciális egységben jelenleg 1358 fő szerződéses határvadász teljesít szolgálatot, akik az államhatár őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására irányuló feladatokat látnak el főként Magyarország déli határszakaszán. 

A kiberteret is őrzik

A rendőrség arról is beszélt, amíg az utakon vagy a határ mentén jelentősen javult a helyzet, úgy a kibertérben már egészen más a helyzet: a tavalyi évben a csalások 70 százalékát, mintegy 14 ezret az online térben követtek el a csalók.

Az informatikai rendszerek felhasználásával elkövetett csalások száma pedig négyezerről nyolcezerre nőtt, míg az okozott kár meghaladta a tízmilliárd forintot. 

– Az ORFK ezekre a folyamatokra reagálva tavaly indította el Mátrix Projekt elnevezésű programját, amelynek keretében egy háromszáz nyomozóból álló hálózat vette fel a harcot az online csalókkal – emlékeztettek.

Hozzátették, az egész országot behálózó bűncselekmény-sorozatok nyomozását központi kiberstartégiai osztály koordinálja, akik a külföldi hatóságokkal is kapcsolatot tartanak, de a felderítést segítik a magas színvonalú informatikai és technikai eszközök is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: ORFK)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.