Nagy baj lehet a fiatalok fejében? Alapvetéseket kell nekik elmagyarázni

A vízivás fontosságát kiemelten hangsúlyozni kell az iskolások körében – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára a pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Forrás: MTI2024. 04. 26. 13:59
Budapest, 2023. december 29.
Járókelõk a Margit hídon, háttérben a Parlament épülete. városkép
MTVA/Bizományosi: Róka Dániel 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
illusztráció Fotó: MTVA/Róka Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vízfogyasztásnak számos egészségvédő hatása van, amire fel kell hívni a fiatalok figyelmét. A vízfogyasztás hozzájárul a szervezet optimális működéséhez, hidratál, energiát ad, javítja az emésztést, segítheti a kognitív funkciókat is – magyarázta az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szemléletváltásra van szükség, mert napjainkban

 egyre többen fordulnak el a víztől, és térnek át cukros üdítőkre, energiaitalokra.

Az energiaitalok fogyasztása a fiatalok körében veszélyes tendenciát indított el, ezért is döntött úgy a kormány, hogy szigorítja az energiaitalok elérhetőségét a 18 év alatti életkorban – tette hozzá.

Bidló Judit kiemelte: a prevenció a legjobb eszköz ahhoz, hogy egészségben éljünk, emiatt az egészségügy területén is fókuszváltás zajlik. 

A terápiafókuszú egészségügyről prevenciós fókuszú egészségügyre próbálunk áttérni

 – mondta, hangsúlyozva: sokkal többet kell foglalkozni a megelőzéssel, míg Surján Orsolya, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ népegészségügyi helyettes országos tiszti főorvosa arról beszélt: az iskolai, óvodai kampányok alkalmasak arra, hogy az egész család életmódján változtatni tudjanak. 

Ezért is vezették be 2010-ben a Happy hét elnevezésű kampányt, amely a vízivás világnapjához csatlakozva játékos foglalkozásokkal népszerűsíti a vízivást az oktatási intézményekben. Ezen 2010 óta több mint egymillió gyermek vett részt, az idén már 1144 intézmény regisztrált, és tavalyhoz képest 31 ezerrel több gyerek kapcsolódott be.

Surján Orsolya kitért arra, hogy a Happy hét nemzetközi szinten is elismert: bekerült a WHO ajánlásai közé, és az Európai Bizottság is felvette a jó gyakorlatok közé.

Zentai Andrea, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ táplálkozástudományi főosztályvezetője hangsúlyozta: a gyerekek mellett az idősek is fontos célcsoportnak számítanak. Ezért 

elindítanak egy 12 hónapos kampányt, amely kifejezetten az időseket célozza.

Ennek a lényege, hogy a közösségimédia-felületeken kínálnak hetente megújuló tartalmakat, videókat, kiadványokat, infografikákat, amelyek mind az idősek egészségi állapotát javító ajánlásokat tartalmaznak.

A kampányban díjazzák a részt vevő iskolákat és óvodákat, ezúttal tíz intézmény nyert 150 ezer forintos sportszervásárlási utalványt. Az intézmények képviselői a sajtótájékoztatón vehették át nyereményüket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.