Nyilvántartásba vették a Mi Hazánk és a Kutyapárt EP-listáját

Döntött az NVB.

Forrás: MTI2024. 04. 30. 21:13
Budapest, 2024. február 28.
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom európai parlamenti (EP-) listájának elsõ helyén álló pártelnök, frakcióvezetõ (b3) beszél a párt EP-listájának elsõ öt képviselõjelöltjét bemutató sajtótájékoztatón a fõvárosban, a párt Ferenc körúti irodájában 2024. február 28-án. Mellette Dúró Dóra, az EP-lista második helyén álló elnökhelyettes (j2), a harmadik Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa (b2), a negyedik Kispalkó Szilveszter vajdasági mérnök-informatikus, a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetõje (b) és az ötödik, Árgyelán János, a Mi Hazánk külügyi kabinetjének elnöke (j).
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom EP-listáját a június 9-i európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – tájékoztatott az MTI.

A Mi Hazánk Mozgalom hétfőn jelentette be a listáját. Mivel a bejelentés megfelelt a feltételeknek és összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB nyilvántartásba vette a listát.

A Mi Hazánk Mozgalom 63 nevet tartalmazó listáját Toroczkai László pártelnök vezeti.

A Mi Hazánk Mozgalom mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is összegyűjtötte a szükséges ajánlásokat, így a párt EP-listáját is nyilvántartásba vette az NVB. A párt listáján összesen kilenc név szerepel, a listavezető Le Marietta.

A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) minden lista esetében megköveteli, hogy a listán szereplő jelöltek nyilatkozzanak arról, hogy elfogadják a jelölést. Arról is nyilatkozniuk kell, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet az adott választáson nem használnak fel – közölték.

Május 3-án 16 óráig kell leadniuk a választáson indulni szándékozó pártoknak az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat.

A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

 

Újabb jelölőszervezetek jelentkeztek

Még mindig kérik nyilvántartásba vételüket jelölőszervezetek a választásokra. Az NVB kedden egy újabb jelölőszervezetet vett fel az önkormányzati választásra nyilvántartásba, egyet pedig elutasított.

Az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint kedd délig 36 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen, az önkormányzati választásra 545 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 107-et.

A 2019-es EP-választásra 28 pártot vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásra 341 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 114-et.

A június 9-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölő szervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

 

Nemzetiségi listákat is befogadtak

Az NVB az első országos nemzetiségi listákat is nyilvántartásba vette. Bejegyezték a Magyarországi Bolgárok Egyesülete által állított listát, valamint a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége által állított listát. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi lista állításában kizárólag a jelölőszervezetként jogerősen nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek vehetnek részt, az NVB kedd délutánig 107 ilyen jelölőszervezetet vett nyilvántartásba jogerősen. Az országos nemzetiségi listákat május 7-én 16 óráig lehet bejelenteni.

Borítókép: Toroczkai László, Dúró Dóra, Borvendég Zsuzsanna, Kispalkó Szilveszter és Árgyelán János (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.