Öt év után ötnapos majálissal kampányol Karácsony Gergely

A főpolgármester szerdától vasárnapig tartó rendezvénysorozatot szervez hazánk uniós csatlakozásának 20. évfordulójának megünneplésére. Mindeközben a főváros továbbra is úszik a szemétben, a főutakon pedig állandósultak a dugók.

2024. 04. 30. 5:13
Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt év sikertelen városvezetését újabb taktikával feledtetné el Karácsony Gergely. Ennek részeként a Párbeszéd politikusa az általa sokszor a csőd szélén álló, és kivéreztetettnek nevezett főváros pénzéből most ötnapos majálist szervez hazánk uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából. Ennek részeként, miközben a fővárost elönti a szemét, a BKK járművein pedig életvitelszerűen tartózkodnak a hajléktalanok, a főváros fényjátékot tervez a Ferenciek terére és a Nagy Vásárcsarnok homlokzatára, illetve piknikezésre és jógázásra invitálja a budapestieket a Szabadság hídra. 

Emellett a 2019-ben megígért, de azóta fel nem épített Városháza park helyén a főváros koncertet szervez, 

ahol a szervezők bevallása szerint az elmúlt húsz év slágereit lehet majd meghallgatni. A főpolgármester a 2024-es kampányra úgy fordult rá, hogy nincs mivel kampányolnia, a politikus ugyanis az elmúlt öt évben nem valósította meg a 2019-ben tett ígéreteit. A két legjelentősebb fejlesztést, a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítását is még Tarlós István hivatali ideje alatt készítették elő. 

 

Kamuméterrel mérik Karácsony teljesítményét

Ebben a ciklusban egyetlen villamostendert sem sikerült kiírni, ahogy egyetlen darab új trolibuszra sem kötött szerződést Budapest. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje március végén jelentette be, hogy elindítja a Kamumétert. Szerinte erre azért van szükség, mert a választási kampányban rendszerint elindulnak a felelőtlen ígérgetések, ebben pedig úgy véli, hogy Karácsony Gergely a legjobb. 

Mindeközben Budapest legfontosabb jövedelmi forrása, az iparűzési adóból származó bevétel Karácsony Gergely hivatali ideje alatt 85 százalékkal nőtt, vagyis csaknem a duplájára emelkedett. Míg 2019-ben a Tarlós István vezette fővárost illető iparűzésiadó-bevétel 164 milliárd forint volt, 2024-ben a Karácsony-féle városvezetés számára már 303,5 milliárd forint állhat rendelkezésre. Az elmúlt öt évben Karácsony Gergely és az általa kinevezett Gyurcsány-közeli vezetők csaknem 1100 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel gazdálkodhattak saját bevallásuk szerint, mégis arról beszéltek, hogy a kormány kivérezteti a fővárost. 

A 2023-as fővárosi költségvetés teljesítéséről zárszámadás még nem készült, de havi bontású részteljesítéseket közöl a főváros. Ezek alapján Budapestnek 2023. január–december között 265,5 milliárd forint volt az iparűzésiadó-bevétele, ami azt jelenti, hogy a 2022. év azonos időszakához képest (195 milliárd forint) több mint hetvenmilliárd forinttal több adót sikerült begyűjteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.