Sulyok Tamás: Kiváló borászok nélkül nem születnének minőségi borok

Kiváló borászok nélkül a legősibb szőlőfajtákból és a legkedvezőbb évjáratok terméséből sem születnének minőségi borok – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a Borászok Borásza díj átadóján szombaton Budapesten.

Forrás: MTI2024. 04. 27. 21:41
SULYOK Tamás
Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a Borászok Borásza díjátadóján a budapesti New York Palotában 2024. április 27-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bor ott van az irodalmunkban, a művészetünkben, az egyházi liturgiában – mutatott rá az államfő, hozzátéve: a borkészítés végigkíséri egész történelmünket.

A borász építi az ország imázsát, ápolja a tradíciókat, fellendíti a turizmust, erősíti a gazdaságot

– emelte ki Sulyok Tamás, megjegyezve: a bor elkészítésének egész folyamatát átlátni és átfogni tekintélyes munka és hatalmas tudás, s a borászmesterség művelői erre hivatottak.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott:

a bor örökség, a táj ízének közvetítője, egyediségének őrzője, a bor titok, szakralitás.

Azt mondta, a borászszakma művelői jóformán mindenhez értenek. A borász szakavatott agronómus, jártas a gasztronómiában, emellett ismeri és alakítja az emberek ízlését.

Emlékeztetett: fél évezreddel ezelőtt Werbőczy István a Hármaskönyvében a szőlőhegyek gazdag jövedelméről, a szőlősök értékéről írt, a magyar szokásjog gyűjteménye pedig rögzítette, hogy a szőlősök eladásánál a szőlő igazi értékét külön meg kell állapítaniuk a helyi bíráknak és az esküdt polgároknak.

A balatoni szőlőültetvények már a tihanyi apátság 1055-ös alapítólevelében is szerepeltek, a római jog ismerte és szabályozta a többi között a bor jó minőségéért vállalt garanciát

– ismertette a részleteket a köztársasági elnök, hozzáfűzve: a borászoknak tehát kicsit jogászoknak is kellett lenniük.

Az emberiség és a bor kapcsolata távoli korokba nyúlik vissza – idézte fel az államfő, kiemelve: a szőlőskertek, lugasok, borosamforák ott voltak évezredekkel ezelőtt az ókori görögöknél, a Szentföldön és Egyiptomban is. Páratlan élmény tapasztalt borászoktól tanulni a bor érlelésének titkos fogásait – mondta Sulyok Tamás.

Borítókép: Sulyok Tamás (Fotó: MTI/ Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.