Tízmilliárdos támogatást nyert el a HungaroMet, megújul a mérőhálózat

Hatalmas fejlesztés előtt áll a meteorológiai vállalat.

Forrás: MTI2024. 04. 09. 10:48
null
Budapest, 2022. július 9. Az 1870-ben alapított Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelõs, az ország teljes területére kiterjedõ tevékenységet folytató szerv fõvárosi székháza, a II. kerület, Kitaibel Pál utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmilliárd forintot nyert el a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. egy nyilvános meteorológiai-klimatológiai portál létrehozására – közölte a vállalat. Mint írták, a Digitális megújulás operatív program pluszban elnyert támogatással a projekt célja a

a múltbéli, a digitalizált és a pályázaton megvalósuló mérőhálózat adatait is tartalmazó adatbázis létrehozása, az adatok online publikálására alkalmas portál megvalósítása, amely segíti a klimatológiai és időjárás-előrejelzési Big Data-alapú fejlesztéseket, és támogatja a lakosság klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodását.

A HungaroMet közösségi oldalán azt írta: a projektben fejlesztik, bővítik a jelenleg 150 állomásból álló referencia-mérőhálózatukat, kialakítanak a mért adatok fogadására alkalmas adatbázisokat és az adatok minősítését lehetővé tevő  informatikai rendszert, továbbá az adatok tárolására megfelelő adatbázist építenek ki.

Emellett mintegy 1500 mérőeszközt is telepítenek, és az azokból származó adatokat is fogadják, minősítik és a feldolgozás után hozzáférhetővé teszik a lakosságnak.

A projekt része az is, hogy digitalizálják a jelenleg papíron tárolt klimatológiai, meteorológiai adatokat. Fejlesztik az ehhez szükséges szoftvereket, amelyek képessé teszik a HungaroMetet a múltbéli adatoknak az új adatbázisba integrálására (ősfeltöltés), a hosszú idejű klimatológiai adatok nyilvánossá tételére.  

A fejlesztések korszerű digitális és informatikai megoldásokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy Magyarország képessé váljon a klímaváltozást, annak hatásait folyamatosan monitorozni, elemezni, a negatív hatásokat megelőzni és a kockázatokat csökkenteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.