Orbán Balázs: Súlyos a helyzet, a háborús készülődés egyértelmű

Stratégiai szinten most az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan lehet befejezni az orosz–ukrán háborút, taktikai szinten viszont Európa háborúba lépésének megakadályozása a legsürgetőbb feladat – mondta el az Origónak adott interjúban a miniszterelnök politikai igazgatója.

2024. 05. 14. 9:28
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hónapokban minden megszólalási lehetőséget arra kívánnak felhasználni, hogy megpróbálják megakadályozni Európa hadba lépését – szögezte le a kormányfő politikai igazgatója az Origónak adott interjújában. Szerinte 

Magyarország álláspontja egyértelmű, de a következő hónapok kritikusak lesznek, és a korábbiakhoz képest még nagyobb támogatásra lesz szüksége a magyar kormánynak, hogy meg tudja védeni a békepárti álláspontot. 

Mint fogalmazott, nagyon aggódnak, mert nagyon súlyos a helyzet, a háborús készülődés elég egyértelmű. Jelenleg a NATO-ban egy Ukrajna-misszió tervezése is zajlik, amely megvalósulása esetén fegyverszállítások, kiképzések és egyes katonai műveletek koordinációját jelentené. Mint közölte, ez az első közvetlen beismerése annak, hogy itt nem Ukrajna és Oroszország háborújáról van szó, hanem a NATO proxyháborújáról, amely egyre közelebb hozza annak veszélyét, hogy direkt konfrontációra is sor kerüljön NATO-tagországok és Oroszország között. Nem szeretnék, ha Magyarország ismét olyan rosszul járna, mint ahogyan a két világháborút követően járt – hangsúlyozta Orbán Balázs. 

A politikai igazgató ezek mellett értékelte a kínai elnök magyarországi látogatását, amelynek kapcsán elmondta, hogy a két ország együttműködése szintet lépett, összesen 18 stratégiai fontosságú megállapodást született. Megegyeztek a magyar infrastruktúra közös továbbfejlesztéséről, így megkezdődik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű, valamint a repteret Budapest belvárosával összekapcsoló gyorsvasúti összeköttetés építésének az előkészítése is, és egy Szerbia és Magyarország közötti kőolajvezeték építésének a lehetőségét is megvizsgálták. 

Beszélt továbbá a NatCon konferencia körüli botrányról, Magyarország külföldi megítéléséről, a június választás tétjéről; valamint arról is, milyen következménye lehet, hogy Brüsszelben elfogadták a migrációs paktumot. Ennek kapcsán kiemelte, a magyar álláspont világos: amíg ez a kormány van, addig nem fognak illegális bevándorlókat befogadni Magyarországra. 

A kormány pedig nem fogja a kvótadöntéseket végrehajtani, és meg fogják védeni a magyar határokat. 

A brüsszeli elit atomháborúról vallott nézeteiről és Emmanuel Macron francia elnök háborús elképzeléseiről is nyilatkozott a portálnak Orbán Balázs, felidézve a Századvég nemrégiben publikált Európa Projekt-kutatását, amelyből nyilvánvalóvá vált, hogy az európai emberek nem akarnak fegyveres konfliktust, nem gondolják, hogy ez az ő háborújuk lenne. A háborúpárti elit ezért háborús propagandával mossa az agyukat. Ez az egyetlen módja annak, hogy elhitessék a saját állampolgáraikkal, hogy a fegyveres konfliktus az egyetlen út, és hogy még több pénzt, eszközt, majd katonát tudjanak küldeni Ukrajnába – fogalmazott Orbán Balázs.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.