Trágár szakszervezeti elnök képviseli a pedagógusokat

Trágár kifejezést használt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, miután munkatársunk befejezte az interjút vele arról, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek a PSZ alapszabályával a Zala vármegyei elnökük DK- és Momentum-színekben történő önkormányzati képviselő-jelöltségét. Totyik Tamás tudomása szerint Békési Tamás zalaegerszegi jelölt a kérdést a megyei testülettel megtárgyalta, mivel ez az ő hatáskörük, a baloldali jelölt viszont azt állította, hogy megbeszélte a szakszervezet legfelső vezetésével is. Furcsa módon a jelölt kifejezte, hogy nem lát sok esélyt a győzelmére.

2024. 05. 08. 4:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalaegerszegi 10. számú egyéni választókerületben méreti meg magát Békési Tamás történelem–német szakos középiskolai tanár, aki a Pedagógusok Szakszervezetében a Zala vármegyei szervezet elnöke is. A tanárt a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatja, győzelmük esetén alpolgármesternek is felkérnék, a jelöltet a Választás.hu-n található adatok szerint a Nemzeti Választási Iroda már nyilvántartásba is vette a két párt jelöltjeként. A kormányellenes „pedagógus”-tüntetések egyik fő szervezője, a PSZ alapszabályában lévő összeférhetetlenségi szabály azonban úgy szól, hogy szakszervezeti tisztségviselő nem lehet bejegyzett párt tisztségviselője, párt nevében vagy érdekében közszereplést nem vállalhat, és köteles tartózkodni minden olyan nyilatkozat megtételétől, amely a szakszervezet pártatlan megítélését veszélyezteti. 

Mivel az önkormányzati képviselő-jelöltségről nehezen lehet azt mondani, hogy ne lenne közszereplés, Békésit pedig két baloldali párt is jelölte, úgy tűnik, hogy a megyei elnök indulása ellentmond a szakszervezet politikai pártatlanságra vonatkozó rendelkezésének.


Megkerestük az ügyben a baloldal által támogatott jelöltet, aki lapunknak így nyilatkozott: „pártjelölt vagyok, ez nem azt jelenti, hogy a párt nevében megszólaltam, és nem lettem egy pártnak sem tisztségviselője. Mindenkit tájékoztattam előzetesen, tehát bírom a kollégáim beleegyezését” – jelentette ki.
Arra a felvetésre, hogy a DK és a Momentum általi jelölés a párt érdekében történő közszereplésnek minősül-e, Békési Tamás úgy felelt: 

közszereplő leszek, ha megválasztanak, amire túl sok esélyt egyébként nem látok.

Hozzátette, ő párt nevében nem fog megszólalni, mert egyiknek sem a tagja, továbbá párt érdekében sem nyilatkozik. – Engem mint közéleti embert kértek fel arra, hogy elvállalnám-e az indulást az ő támogatásukkal. Ez nem azt jelenti, hogy én párt érdekében bármit cselekednék – fogalmazott a baloldal zalaegerszegi jelöltje.

Hangsúlyozta: ő nem a pártok érdekében vállal közszereplést, hanem a pártok álltak be mögé, ami teljesen más. 

Hozzátette, ezt megbeszélte a szakszervezet legfelső vezetésével is, akik nem emeltek ellene kifogást,

 és az alapszabály egyik szerzőjeként tisztában van az abban foglaltakkal. 

– A pártoknak megmondtam az elején, hogy nem kívánok semmiféle pártfunkciót vállalni, nem is tehetem. Az egyetlen valóságos dolog a történetben az, hogy elfogadtam a DK és a Momentum támogatását, minden más feltételezés – mondta a két baloldali párt képviselőjelöltje.

Megkérdeztük Totyik Tamás PSZ-elnököt is arról, hogy mennyire tartja összeegyeztethetőnek az alapszabályban foglaltakkal a megyei elnök Gyurcsányék és a Momentum általi jelöltségét. A szakszervezeti vezető azzal hárított, hogy a megyék önállók, erről ott döntenek, és 

úgy tudja, hogy a jelöltség kérdését a megyei testülettel Békési megtárgyalta. Ez ellentmondásosnak tűnik a Zala megyei elnök állításával, ugyanis Békési arról beszélt, hogy jelöltségéről a szakszervezet legfelső vezetésével egyeztetett. 

Totyik Tamás hozzátette, az országos elnökségnek arra nincs jogosítványa, hogy a helyi szervezetek döntését felülvizsgálja. Totyik hozzáállása kapcsán tudni kell, hogy korábban az MSZP hajdúszoboszlói elnöki és Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselői tisztségét is betöltötte.

Miután kollégánk udvariasan elbúcsúzott Totyik Tamástól, a PSZ elnöke egy durva, trágár megjegyzést tett, ami jól hallatszott a még ki nem kapcsolt telefonban. „A k…rva anyját” – káromkodott a PSZ-vezető a beszélgetésről készült hangfelvételen, ami a Magyar Nemzet weboldalán meghallgatható.

Borítókép: Totyik Tamás (balról a második) most sem sem hazudtolta meg múltját (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.