Digitális kiállítóhelyet nyitott a Magyar Nemzeti Múzeum a budapesti Erzsébet téren

Ingyenesen látogatható digitális kiállítóhelyet nyitott hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium klub bejárata mellett.

Forrás: MTI2022. 05. 10. 11:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Micro-Folie mobilmúzeumban az érdeklődők egy óriási kivetítő, tabletek és VR-szemüveg segítségével világhírű múzeumok, köztük a Louvre, a Musée d'Orsay, a Musée national Picasso, valamint az MNM és a Gödöllői Királyi Kastély válogatott műtárgyairól nagy felbontású digitalizált fényképeket, 3D fotókat és videófelvételeket láthatnak.

Az MNM 23 műtárgya között szerepel a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze - mondta el L. Simon László, az MNM főigazgatója a szeptember 19-ig ingyenesen látogatható tárlat megnyitóján.

L. Simon László köszönetét fejezte ki a francia államnak és a francia kulturális minisztériumnak az önzetlen és nagyszerű kezdeményezésért, amelynek segítségével az Európai Unió tagállamai között a kultúrák közötti közeledés valósulhat meg. Kiemelte annak fontosságát, hogy a múzeumokat, kiállításokat kivigyék a szabadtérre, ezáltal pedig bevonzzák - elsősorban a fiatalokat - a múzeumi térbe.

Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a digitális kiállítóhely a 21. század csúcstechnológiáját reprezentálja. A Micro-Folie megálmodói nagyhírű múzeumok műtárgyait hozzák közel az érdeklődőkhöz, és a technika a tárgyak olyan dimenzióit tárja fel előttünk, amelyeket másként nem ismerhetnénk meg - mutatott rá.

Felhívta a figyelmet a digitális tárlat összművészeti kitekintésére, mivel a mintegy kétezer műtárgyon kívül a dizájn, az építészet, az előadóművészet és a tudomány is helyet kap a kulturális térben.

Sophie Sellier francia kulturális attasé elmondta, hogy a 2017-ben kísérleti céllal létrehozott projekt szórakoztató és technológiai kulturális tartalmakat kínál a közönségnek, a 12 alapító között olyan intézmények találhatók, mint a Louvre, a Pompidou Központ és a versailles-i kastély.

Mint kiemelte, a program középpontjában a digitális tárlat áll, amelyet soros EU-elnöksége alkalmából Franciaország a tagországok kulturális kincseivel gazdagított. A Digitális Múzeum európai gyűjteménye a kontinens kulturális és művészeti történetét kívánja elmesélni multidiszciplináris alkotásokon keresztül - mutatott rá, hozzátéve, hogy idén a gyűjteményt 20 európai országban mutatják majd be.

Krucsainé Herter Anikó a megnyitón kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum május 21-22-én rendezi meg a Múzeumok majálisát, amelyen több mint 70 anyaországi és határon túli közgyűjtemény várja a látogatókat a Nemzeti Múzeumban és kertjében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.