A gyors segítségnek magas a kamata

Ritkán nevesítjük, ám annál gyakrabban lehet rá szükség: a gyorskölcsön praktikus megoldás lehet, ha átmeneti pénzügyi segítségre van szükségünk. A személyi hitel sajátos fajtája néhány százezer forinttól akár milliós összegig is elérhető, ám a csábító konstrukciónak a pénzügyi intézmények megkérik az árát.

Horváth Éva
2019. 10. 25. 5:50
null
Egyszerű ügyintézéssel vonzzák a pénzintézetek a kisebb kölcsönt igénylőket Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lerobbanhat az autó, elromolhat a számítógép, megrepedhet egy vízvezeték a fürdőszobában vagy egészségügyi probléma merülhet fel a családban – bárkivel előfordulhat, és egyáltalán nem biztos, hogy hirtelen van annyi mobilizálható készpénzünk, amennyi a kellemetlen helyzetet orvosolja. A patthelyzetben megoldást jelenthet az úgynevezett gyorskölcsön. Ez valójában egy olyan kis összegű személyi kölcsön, amely szabad felhasználású, online is igényelhető, így akár egy-két napon belül a számlánkon lehet a kívánt összeg. Pár százezer forinttól akár milliós összegig terjedhet, s a hitel igénylésekor a folyósító nem kér sem önerőt, sem fedezetet.

A gyorskölcsön ideális alternatíva lehet más fogyasztási hiteltermékekkel szemben is – emelte ki kérdésünkre a Bank360 szakértője. Veres Patrik ezen felvetésére két jellemző példát is említett: egyrészt azt a helyzetet, amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy a hitelkártyánkról felhasznált összeget még a kamatmentes időszakban vissza tudjuk fizetni, másrészt ha áruhitellel vásárolnánk, de éppen nem érhető el nullaszázalékos teljes hiteldíjmutatóval kínált (thm) termék. A gyorskölcsön mindkét esetnél kedvezőbb a kiszámíthatósága és az alacsonyabb kamatozása miatt.

A gyorskölcsön felvételéhez általában szükséges dokumentumok az érvényes személyazonosító okmány (személyigazolvány, jogosítvány vagy útlevél), a lakcímkártya, az adókártya, a bankszámlakivonat, a 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, valamint a névre szóló közüzemi számla. Ugyanakkor bankonként eltérhet, pontosan mely dokumentumokat kérik be. A szükséges dokumentumok mellett azonban további feltételeket is szabhatnak a bankok, mint például a hiteligényléshez szükséges életkor betöltése vagy az, hogy a kérelmező havi jövedelme haladjon meg egy bizonyos összeget. Továbbá a pénzügyi intézmények általában érzékenyek arra, hogy a hitel igénylője szerepel-e a Központi Hitelinformációs Rendszer, a KHR negatív adóslistáján.

Egyszerű ügyintézéssel vonzzák a pénzintézetek a kisebb kölcsönt igénylőket
Fotó: Bach Máté

A gyorskölcsön sok előnye mellett ajánlatos figyelembe venni a termék két hátrányos jellemzőjét is. Ezek egyike, hogy viszonylag alacsony a felvehető hitelösszeg. Jóllehet szabadon felhasználható hitelről van szó, az ebben a formában igényelhető kölcsönből nem lehet például teljes lakásfelújítást vagy új autó vásárlását finanszírozni, mert nem fedezi a költségeket. A másik hátránya a hagyományos személyi hitelekkel összehasonlítva, hogy drágább, nem ritka a 20-24 százalékos thm-mel meghirdetett ajánlat sem.

A Bank360 összesítésében az egyedi érdekességek között kiemeli a Provident hiteleit abból a szempontból, hogy esetükben az ügyfél a törlesztéssel nem havi, hanem heti rendszerességgel kalkulálhat. Elég egy hónapos munkaviszonyt igazolni, és azoknak az ügyfeleknek is elérhető a gyorskölcsön, akik szerepelnek a KHR negatív adóslistáján. A Cofidisnél az igényelhet gyorskölcsönt, akinek a havi nettó jövedelme eléri a 70 ezer forintot, és legalább 3 hónapos munkaviszonyt tud igazolni.

A Cetelem Banknál a legkisebb igényelhető hitelösszeg 400 ezer forint. Feltétel a legalább három hónapos munkaviszony, ám aki szerepel a KHR negatív adóslistáján, szóba sem jöhet. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél évente egy törlesztés elhalasztható. Az Oney személyi kölcsönének igényléséhez nem szükséges számlanyitás és a jövedelemnek a bankhoz érkeztetése, ezenkívül fix törlesztőrészlet is elérhető a teljes futamidő alatt. A MiniKölcsön Expressz csomagot online lehet igényelni, és minden szükséges dokumentum feltöltése után akár egy órán belül is folyósíthatják a kért összeget. A szolgáltatás 300 ezer forintos hiteligénylés esetén – a kamatokon felül – egyszeri 75 ezer forintba kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.