Teljesítette munkaerőpiaci vállalását a kormány

A magyar munkaerőpiac szerencsésen kilábalt az egy évvel ezelőtti helyzetből, amikor még a járvány közepénél tartottunk.

Magyar Nemzet
2022. 03. 25. 12:35
Ziegler Ostyagyár és ostyakészítő gépgyár üzem családi vállalkozás Zsámbék munkás dolgozó munka 2021.03.01 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361 Forrás: Németh András Péter/Szabad Föld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány teljesítette munkaerőpiaci vállalását: 

egymillióval többen dolgoznak a 2010-es kormányváltáshoz képest, és a mintegy 4,7 millió foglalkoztatotti létszám állandósulni látszik 

– jelentette ki a pénteken közzétett februári foglalkoztatottsági jelentés kapcsán Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint februárban 

a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,668 millió volt, 118 ezerrel több az egy évvel korábbinál. 

A háromhavi mozgóátlag szerint a 2021. december–2022. februári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,675 milliót tett ki, ami 101 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Februárban a munkanélküliek száma 185 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt. Az állástalanok száma 33 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Fotó: Koszticsák Szilárd

Biztató a mintegy 100 ezres foglalkoztatotti növekedés. 

A februári számokból is látszik, hogy a magyar munkaerőpiac szerencsésen kilábalt az egy évvel ezelőtti helyzetből, amikor még a járvány közepénél tartottunk 

– fogalmazott Bodó Sándor, kiemelve, hogy a magyar foglalkoztatási ráta 74 százalék, ami azért jelentős, mert 80 százaléknál már teljes foglalkoztatottságról lehet beszélni. Eközben 

a 24-25 év alatti fiataloknál 2010-ben 30 százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra ez 10 százalék alá csökkent, 

ami nagy jelentőségű változás, és illeszkedik a kormány hosszú távú elképzeléseihez. 
Szavai szerint míg a téli hónapokban 250 ezer regisztrált álláskeresőt mértek, tavasszal már jó néhány ágazatban növekszik a foglalkoztatottság. Ez valószínűleg azt eredményezi majd, hogy csökkenni fog a regisztrált álláskeresők száma.
Kitért arra is, hogy a magyarországi 3,8 százalékos munkanélküliségi ráta az Európai Unióban a 6. legjobb adat, az uniós átlag 7 százalék közelében van. 

A tendencia egyértelmű, a magyar foglalkoztatottság európai uniós szinten is az élmezőnyben van

– mondta az ITM államtitkára, rámutatva, hogy a járvány okozta krízist az országok nem egyformán kezelték, volt, ahol alanyi jogon adtak támogatást. Ezzel szemben 

Magyarország a munkahelyek megőrzését támogatta, ez hozta meg azt az eredményt, hogy hazánkban alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mint ahol az alanyi támogatás mellett döntöttek.

 

(Borítókép: Ostyakészítő gépgyár üzeme Zsámbékon Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.