Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ezeket az új beruházásokat indítja el a kormány

Összesen 24 projekt megindításáról döntött a kormány júliusban – erről az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatta a Világgazdaságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett beruházásoknál megkezdődhetnek a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárások.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 14:41
Lázár János építési és közlekedési miniszter Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kéttucatnyi fejlesztésről döntött a kormány júliusban, a Világgazdaság az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása alapján sorra vette ezeket. A 24 fejlesztésből 19-nél már az idei harmadik negyedévben megindul a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás.

Az ÉKM a beruházásokat tartalmazó listát is megosztotta a Világgazdasággal. Ebből tisztán látszik, hogy az ÉKM-et vezető Lázár János miniszter nem a levegőbe beszélt akkor, amikor azt ígérte, hogy „a vidéket preferáló fejlesztéspolitikai fordulat jön”. 

 

A szóban forgó beruházások ugyanis kivétel nélkül vidéki városok, így Debrecen, Iváncsa, Dunakeszi, Zalaegerszeg, Nyíregyháza és Kecskemét térségében valósulnak meg abból a célból, hogy fejlesszék az ottani ipari infrastruktúrát.

 

Debrecenben a fejlesztések egyik bázisa az Északnyugati gazdasági övezet (Énygö). Debrecen önkormányzatának szándéka, hogy a város külterületén kialakítsa az Énygőt. Ezzel összefüggésben döntés született közúti infrastruktúra-fejlesztésekről. Két építési (Csigekert utcai csomópont, Vezér utcai kikötés) és három tervezési (Debrecen-Józsa Északi tehermentesítő út, 35. sz. főút négynyomúsítása, illetve a 33–35. sz. főúti csomópont fejlesztése) közbeszerzési eljárás indul el 2023 harmadik negyedévében. A vasúti infrastrukturális fejlesztések is nagy hangsúlyt kapnak, ezek két ütemben zajlanak majd.

A debreceni Déli gazdasági övezetben hasonló léptékű elképzelések vannak napirenden. Itt is közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztéseket terveznek. A Déli gazdasági övezet infrastrukturális fejlesztéséről szóló kormányhatározat alapján öt tervezésre (Debrecen keleti elkerülő út, 481. sz. főút fejlesztése, 47. sz. főút fejlesztése, csomóponti fejlesztések a 47. sz. és a 481. sz. főúton) irányuló közbeszerzési eljárás indul el tervezetten 2023 harmadik negyedévében.

Iváncsán az ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggésben szintén közút- és vasútfejlesztési beruházások készülnek. A vonatkozó kormányhatározat alapján egy eljárás keretében indul meg a közútfejlesztési elemek kivitelezőjének kiválasztására irányuló feltételes közbeszerzés az idei harmadik negyedévben. A projekttel az iparterülethez közvetlenül kapcsolódóan 9,5 kilométeres út építésére, valamint Iváncsa belterületén egy 10,4 kilométeres út felújítása történik meg kerékpárút fejlesztésével együtt.

Jövőre további hasonló ipari parkos beruházások is szerepelnek a beruházási tervekben. Dunakeszin például a vasúti rakodó terminál előkészítéséhez kapcsolódó közbeszerzési kiírás még az idén augusztusban megjelenhet. A projekt előkészítésének szakaszában Dunakeszi-gyártelep megállóhelytől az iparterületig a vonalon érintett műtárgyak építéséhez, átépítéséhez, bontásához szükséges engedélyezési tervek elkészítése, a tenderdokumentáció összeállítása, valamint az építési engedélyek megszerzése a cél.

A Zalaegerszeg–Zalaszentiván térségben konténerterminál valósul meg. Ehhez kapcsolódóan a Zalaegerszeg ipari feltáró út és a 7328 jelű út keresztezésében körforgalom épül. A kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása 2023. harmadik negyedévben esedékes.

A Nyíregyházi Ipari Parkhoz kapcsolódóan négy közúti tervezés (M3 autópályán külön szintű csomópontok, kapcsolódó országos úti fejlesztések, 4. bsz. főút – 100. sz. vasútvonal külön szintű keresztezésével az ipari parkba történő bekötés vizsgálata, 4. sz. főút bevezető szakasz kapacitásbővítő fejlesztésének vizsgálata) közbeszerzési eljárása indul meg tervezetten 2023. harmadik negyedévben.

Nyíregyházán is lesznek vasúti fejlesztések. Ennek célja, hogy az ipari park bővítéséhez kötött pályás kapcsolat jöjjön létre a környezetbarát szállítás biztosítása érdekében az északról a 113-as vasútvonal, délről az M3 autópálya által határolt területen.

A Kecskeméti Ipari Park fejlesztésével összefüggésben a közútfejlesztési beruházásokról kormányhatározat jelent meg. Ez kimondja, hogy egy eljárás (három részben) keretében indul meg a tervezők kiválasztásának feltételes közbeszerzése. A projekt tartalmazza az 5. sz. főút négynyomúsítását 2,5 kilométer hosszan, a 44. sz. főút négynyomúsítását 4,5 kilométer hosszan, valamint egy új nyomvonalon vezetett 3,5 kilométeres út tervezését az 52. sz. és az 541. sz. főutak között.

Az M4, az M76 és az M100 gyorsforgalmi utak fejlesztésével kapcsolatban Lázár János tárcája azt közölte: Az M4 gyorsforgalmi út Törökszentmiklós–Kisújszállás közötti szakasza állami beruházásként valósul meg. Itt a kivitelezés 2023 első negyedéve óta az ütemtervnek megfelelően zajlik. A folytatást jelentő, Berettyóújfaluig tartó szakaszt az autópálya-koncesszió értelmében a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. valósítja meg. Az M76 és M100 gyorsforgalmi utak fejlesztéséről viszont egyelőre nem rendelkezik kormányhatározat, így ezeknél továbbra is érvényben van a felfüggesztés.

Az M49 gyorsforgalmi út Ököritótfülpös–Csenger (országhatár) közötti szakaszára ugyanakkor folyamatban van a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása. Ugyanez igaz a mohácsi Duna-híd és kapcsolódó úthálózat építésére, illetve a Hercegszántó–Backi Breg (Béreg) közúti határátkelő fejlesztésére – derül ki a cikkből.

Borítókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter (Fotó: Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.