Jól fut az elektromos autó pályázat

Háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek.

2024. 04. 11. 11:30
20240221_byd_001_VZ
A BYD SEAL U típusú modellje bemutatásának sajtóeseménye a Puskás Arénában.
A Szegedre tartó kínai BYD elektromosautó-gyártó SEAL U típusú modellje bemutatásának sajtóeseményét a Puskás Arénában rendezték meg, miután a BYD lett a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos e-mobilitási partnere. Az eseményen elhangzott: az ázsiai vállalat a legfejlettebb technológiát és automatizált gyártási folyamatot hozza el Magyarországra, miközben több ezer munkahelyet is teremt nálunk.

Fotó: Vémi Zoltán VZ
Világgazdaság VG 

A képen: BYD Dolphin modell
Az egyik legkeresettebb márka a BYD Fotó: Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem két és fél ezer vállalkozás több mint háromezer gépkocsi megvásárlásához igényelt állami hozzájárulást a közlekedés zöldítését szolgáló programban – közölte Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium. 

A február elején indult pályázat harmincmilliárd forintos keretösszegből biztosít vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személyautó, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Az akkumulátor kapacitásának függvényében járművenként 2,8-4 millió forint forrás nyerhető el a REPowerEU terv finanszírozásával a vállalati flották környezetkímélő bővítéséhez, cseréjéhez.

A beérkezett kérelmek alapján a cégek mintegy 2300 elektromos személyautó és több mint hétszáz kisteherautó megvételét tervezik összesen 11,6 milliárd forint támogatással. 

A legnépszerűbb márkák a BYD, a Tesla és a Volvo. Márciusban megszülettek az első támogatói döntések, a zöldenergia hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig lehet pályázni. 

Előkészületben van a flottaszolgáltatók elektromos járműbeszerzéseit segítő hitelprogram is.

A pályázati lehetőségnek köszönhetően februárban és márciusban is csúcsot döntött a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma Magyarországon. A világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt teljes állomány majdnem háromezerrel (2920) gyarapodott a tavasz első hónapjában. Hasonlóképpen mindeddig példátlan mértékű volt a márciusi növekedés a tisztán elektromos kategóriában, első alkalommal lépve át a havi kétezres szintet (2108).

Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. Az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a harmadik legnagyobbat a megújulók részaránya a közlekedésben 2021-ről 2022-re. A zöldenergia online konzultáció válaszadói az elektromobilitás további térnyerésének támogatása mellett is letehetik a garast – hívja fel a figyelmet a bejegyzés.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.