Több tíz milliárd forintból fejleszti az 5G-hálózatot a Yettel és a Cetin Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a Cetin Hungary Zrt.: a vállalatok 2024–2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobilhálózat-fejlesztési beruházást hajtanak végre. A Yettel és a Cetin azt ígéri, 2028 végére jelentősen, akár 99 százalékra növekedhet az országos 5G lakossági kültéri lefedettség.

2024. 04. 30. 11:11
Yettel Magyarország
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást kötött a kormány a Yettel Magyarországgal és a Cetin Hungary Zrt.-vel a digitalizáció és a távközlés fejlesztése érdekében, ezzel a felek az egész ország érdekét szolgálják – hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a dokumentum aláírásakor kedden Budapesten.

Kiemelte: a telekommunikációs szektor fontos a kormány számára, a digitális technológiák alapjaiban változtatják meg az életet. A digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált.

A megállapodásban többek között a hálózatfejlesztésről, a kiberbiztonságról, a kkv-k támogatásáról, innovációról, valamint egyetemi együttműködésről állapodtak meg a felek – mondta Nagy Márton.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány és a Yettel együttműködése új szintre lép, a cég megbízható partnere a kormánynak. A mostani megállapodás folytatása a mobilhálózat fejlesztéséről szóló korábbi, 2013-asnak.

A digitális gazdaság a kutatás-fejlesztési kiadások hét százalékát adja, miközben a multiplikátor hatásokkal a foglalkoztatottak 17 százalékának nyújt munkalehetőséget. Mindezek figyelembevételével a kormány célja, hogy a digitalizáció fejlesztésével erősítse az ország versenyképességét – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy már minden meghatározó telekommunikációs céggel aláírtak megállapodást, mostanra lett teljes a cégek köre.

A megállapodásban foglaltak alapján a magyar állam vállalja, hogy csökkenti a távközlési szolgáltatók terheit, 2025-től kivezeti az ágazati pótadót, a különadót már idén januártól megszüntették. A kormány versenyképes adózási környezetet teremt a cégeknek, cserébe azt várja, hogy járuljanak hozzá Magyarország digitális fejlettségének előmozdításához

– tette hozzá.

A megállapodás alapján a Yettel és a Cetin 2028-ig legalább 72 milliárd forint értékű mobilhálózat-fejlesztést valósít meg. Ennek keretében jelentősen, akár 99 százalékra növelik az országos 5G lakossági kültéri lefedettséget 2028 végére. Emellett együttműködek az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében is, ahogy 5G-célú referenciaprojekteket bonyolítanak le, hogy ösztönözzék a magyar vállalkozások 5G használatát – sorolta. Magyarország érdeke, hogy a cégcsoport fejlesztéseket hajtson végre, a nyilatkozatnak megfelelőpen nyomon követik a vállalások betartását – fejtette ki Nagy Márton.

Kübler-Andrási Judit, a Cetin Hungary Zrt. vezérigazgatója közölte: a távközlési infrastruktúra üzemeltető-fejlesztő cég kiemelten kezeli a hálózatokat, üdvözölte a megállapodást, és annak várható pozitív hatását. Közlése szerint 2020 óta 80 milliárd forintot fordítottak a hálózatok fejlesztésére, ez is mutatja az elkötelezettségüket.

Igor Prerovsky, a Yettel Magyarország vezérigazgatója szerint a most aláírt dokumentum az ország digitális fejlődéséhez keretrendszert határoz meg, túlmutat a hálózatok fejlesztésén. Kiterjed a digitális oktatásra, egyetemi együttműködésekre, vagy a kkv-k fejlesztésére is – ismertette.

Nagy Márton a legfrissebb KSH-adatokra reagálva, újságírói kérdésre realistának nevezte az idei GDP növekedési várakozásokat, mert az eddigi adatok alapján bekövetkezett a gazdaság újraindulása, a második negyedévben magasabb növekedés várható. Megerősítette, hogy a kormány várakozása szerint idén a GDP 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet.

Úgy tűnik, hogy megértette mindenki, mit szeretne a kormány, és a kooperációt választották – mondta a tárcavezető a Mol bejelentett üzemanyagár-csökkentési felvetésére reagálva. Jövő szerdán döntik el, hogy elkerülhető lesz-e a benzinárstop – mondta a miniszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.