A kongresszus is nyomoz Trump után

A képviselőház feletti ellenőrzést az idén átvett demokraták az elnök pénzügyeire, családi érdekeltségei-re és az oroszokkal való esetleges együttműködésére kíváncsiak. A Capitoliumra péntekre beidézték a Robert Mueller vezette vizsgálatot felügyelő Matt Whitaker ügyvezető igazságügy-minisztert.

2019. 02. 09. 13:58
Acting U.S. Attorney General Whitaker testifies before House Judiciary Committee oversight hearing on Capitol Hill in Washington
Beidézték Matt Whitaker ügyvezető igazságügy-minisztert Fotó: Joshua Roberts Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak idő kérdése volt, hogy a kongresszusban is vizsgálatok folyjanak Donald Trumppal kapcsolatban, miután politikai ellenfelei, a demokraták az év elején átvették a képviselőház vezetését. Az elnök zaklatásnak nevezte az első ilyen megindítását; szerinte a demokraták és bizottságaik „megőrülnek”, sőt azzal vádolta meg az Adam Schiff képviselő vezette hírszerzési bizottságot, hogy a Fehér Házból is elszipkázzák az embereket. Ezzel arra utalt: olyan embereket is felvesznek a Trump és családja üzleti ügyeit, valamint az oroszokkal való esetleges összejátszást firtató testülethez, akik korábban az elnöki stábban, a nemzetbiztonsági tanácsnál dolgoztak.

– Folytatódik a boszorkányüldözés! – közölte Trump. Eközben a republikánusok ellenőrzése alatt lévő szenátus hírszerzési bizottságának elnöke, Richard Burr azt közölte, ha most, a rendelkezésre álló tények alapján kellene megírniuk a jelentésüket, akkor semmi olyasmi nem lenne a kezükben, ami arra utalhatna: összejátszás történt a 2016-os elnökválasztás alatt a Trump-kampány és Oroszország között.

A vizsgálatok célja, hogy minél több információt tárjanak fel, amelyek alapján a demokraták a markukban tarthatják Trumpot. De a velük párhuzamosan futó, Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálattal ellentétben a kongresszusi nyomozás a nyilvánosság előtt zajlik, ami kétélű fegyver.

Beidézték Matt Whitaker ügyvezető igazságügy-minisztert
Fotó: Reuters

A közvélemény elunhatja, hogy a demokraták az ország gondjai helyett mániákusan Trumppal foglalkoznak. Ezenkívül ha ellenfelei idén nem tudják megbuktatni az elnököt, akkor lehet, hogy a 2020-as választási évben már nem is érdemes megtenniük. A demokraták egy megfelelő jelölttel könnyebben legyőzhetik Trumpot, mint esetleg egy másik republikánust, aki az elnöknél nagyobb szavazótáborra számíthatna, mert a centrumból is tud támogatókat meríteni.

Matt Whitaker ügyvezető igazságügy-miniszter – akit tegnapra az első kormánytagként idéztek be a Capitoliu­mra a Mueller-vizsgálattal összefüggésben – nemrég azt mondta, a három hónap híján két éve hivatalban lévő különleges ügyész hamarosan befejezi a munkáját.

Megfigyelők márciusra várják, hogy ebből jelentés készüljön, és felmérések szerint a legtöbb amerikai annak a pártján áll, hogy azt hozzák is nyilvánosságra. Ugyancsak egyes megfigyelők úgy tartják, Trump szemében nem az egykori embereivel kapcsolatos, immár sorozatossá vált vádemelések, kicsikart beismerő vallomások és elmarasztaló ítéletek jelentik a vörös posztót, hanem az, ha a Trump családból bárki is a vizsgálat célkeresztjébe kerül. Tegnap a lánya, Ivanka Trump egy interjúban azt mondta: egyáltalán nem tart Muelleréktől.

Bizottsági szinten egyébként – igaz, csak a republikánusok voksaival – megszavazták William Barr igazságügy-miniszteri kinevezését; a politikus több mint negyedszázaddal ezelőtt, idősebb George Bush elnöksége idején betöltötte már a posztot. Hamarosan tehát Barr veszi át Whitakertől a Mueller-féle vizsgálat felügyeletét, és demokrata szenátorok attól tartanak, akadályozhatja a vizsgálat nyomán készülő jelentés teljes egészében való nyilvánosságra hozatalát. Mindeközben Trump ellenfelei is tisztában vannak azzal: egyelőre nem került elő „füstölgő pisztoly”, azaz megdönthetetlen erejű bizonyíték, amelynek alapján eredményesen felelősségre vonhatnák az elnököt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.