A terror koldusai: az Iszlám Államnak gyűjtött egy német nő

Egy menekültként érkező iraki férfi radikalizálhatta a letartóztatott nőt.

2021. 08. 31. 19:01
A member loyal to the ISIL waves an ISIL flag in Raqqa
A terrorszervezethez csatlakoztak volna az elfogott magyarok Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztattak a német hatóságok München közelében egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy pénzt gyűjtött az Iszlám Állam terrorszervezetnek. A Denise S.-ként azonosított német állapolgár sajtóinformációk szerint áttért az iszlám hitre, férjhez ment egy iraki bevándorlóhoz, aki 2016-ban menekültként érkezett az országba. A férfi már ugyancsak rácsok mögött van: januárban a német–svájci határon fogták el, miután a gyanú szerint ki akart utazni Szíriába vagy Afrikába, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. 

Korábban ugyancsak pénzt gyűjtött a terrorszervezetnek, becslések szerint 12 ezer dollárt (3,6 millió forintot) juttatott el Szíriába és Libanonba a szélsőségesek támogatására. 

Letartóztatása sem tántorította el azonban Denise S.-t, hogy folytassa tevékenységét. Feladata az volt, hogy tartsa a kapcsolatot az Iszlám Állam női tagjaival, tájékoztassa őket az átutalásokról, továbbá „adományokat” gyűjtött, köztük egy nő számára, aki egy kurd menekülttáborból akart visszatérni a dzsihadistákhoz. Pedig volt mit veszítenie: állítólag három kisgyermeke van, akikről ilyen esetben a német állam gondoskodik, amíg nem sikerül őket elhelyezni valahol.

Németország egy évvel ezelőtti adatok szerint több mint 600 potenciális terroristát tart számon, 300 olyat, aki Szíriából vagy Irakból tért vissza, és 13 ezerre becsülik a szélsőséges iszlámmal szimpatizálók számát. 

Néhány havonta a hírekbe is bekerül, hogy támadást hiúsítottak meg, februárban például egy nemzetközi együttműködés keretében 14 embert vettek őrizetbe, köztük egy szír testvérpárt, akik Dániában készültek merénylet elkövetésére. Van, aki így is elkerüli a titkosszolgálatok figyelmét, legutóbb júniusban egy szomáliai bevándorló késsel három emberrel végzett. A német titkosszolgálat vezetője, Bruno Kahl nyáron egy lapinterjúban arra figyelmeztetett: az Iszlám Állam ugyanolyan veszélyes, mint volt, még „kalifátus” nélkül is.

Borítókép: Az Iszlám Állam harcosa Szíriában. Forrás: Stringer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.