Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lapozó: Kisgyerekeknek ajánl LMBTQ-könyveket a svéd közkönyvtár

Helytelen döntésnek tartja a zöldkártya bevezetését Olaszországban Giorgia Meloni · Extrém riasztást adtak ki Spanyolország jelentős részén a pusztító erdőtüzek miatt · Az elmúlt évhez képest 53 százalékkal növekedett az illegális bevándorlók száma · Kisgyerekeknek ajánl LMBTQ-könyveket a svéd közkönyvtár.

2021. 08. 16. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helytelen döntésnek tartja a zöldkártya bevezetését Olaszországban Giorgia Meloni

„Csupán a gazdaságot fojtja meg, akadályokat gördít a szolgáltatók elé, a fertőzések azonban nem csökkennek, az oltási kedv sem növekszik” – véli az jobboldali Olasz Fivérek elnöke. Szerinte ez egy értelmetlen normatíva, mely a turisztikai és vendéglátó ágazatot bünteti, megnehezítve hétköznapi tevékenységüket. A kormány még a zöldkártyák ellenőrzését sem képes megoldani, a hatóságok feladatát a szolgáltatók kénytelen ellátni. A fogyasztókkal való együttműködés nem mindig gördülékeny. A nyári szezon kellős közepén bevezetett rendelet, több ezer turistát kedvetlenített el attól, hogy Olaszországban töltse szabadságát. Gondoljunk csak az oroszokra, és mindazokra, akiket a Szputnyik vakcinával oltottak be – kommentálja a kormány döntését Meloni. 

Forrás: Corriere, Jánosi Dalma

Extrém riasztást adtak ki Spanyolország jelentős részén a pusztító erdőtüzek miatt 

A dél-európai országban hetek óta folyamatosan gyulladnak fel az erdők, július 25-ig már több mint 37 ezer hektárnyi erdőterület vált a lángok martalékává. Múlt csütörtökön is egész nap dolgoztak a tűzoltók: Ourensében a hőség miatt 130 hektárnyi terület égett le, egész éjjel küzdöttek a szakemberek a lángok körbekerítésével és eloltásával. Tarragonában is kigyulladt egy terület, ott már az elmúlt hetekben volt egy komolyabb tűzeset, mely miatt evakuálni kellett a környékbeli nyaralófalvak lakóit. A csütörtöki természeti csapás miatt egy közeli kempinget ürítettek ki a hatóságok. A kormány fokozott óvatosságot kér mindenkitől, különösen az elkövetkező napokban, ugyanis rekordhőséggel kell számolni egész Spanyolország területén. Napok óta emelkedik a hőmérséklet, hétvégére pedig az ország bizonyos pontjain 48 Celsius-fokot is mutathatnak a hőmérők. A félsziget északi részén (Kantábria és Galícia néhány régiójának kivételével), a déli Andalúzia és Murcia közösségben, valamint Mallorcán extrém riasztás lépett érvénybe a lehetséges erdőtüzek miatt. Nem jobb a helyzet Alicante tartományban, Extremaduran, valamint Kasztília-La Manchában sem, ahol nagyon fokozott a tűzveszély.

Forrás: ElMundo, ElConfidencial, FaroDeVigo, 20minutos, Tóth Brigitta

Az elmúlt évhez képest 53 százalékkal növekedett az illegális bevándorlók száma 

Az Európai Határ- és Partvédelmi ügynökség 17 300 illegális határátlépést rögzített, mely a tavalyi évhez képest 33 százalékkal emelkedett. A határsértések túlnyomó többsége Olaszországhoz köthető. A Földközi-tenger migráns folyósólyán keresztül idén 30 800 illegális bevándorló érkezett Európába. A kormánykoalíció jobboldali erői megpróbálnak nyomást gyakorolni Luciana Lamorgese belügyminiszterre, akinek egyelőre nem sikerült mérsékelnie az országra nehezedő migrációs nyomást. A Hajrá, Olaszország! (FI) csúcstalálkozó összehívását sürgeti a migránskrízis megvitatására. A Frontex adataira hivatkozva Anna Maria Bernini, a Hajrá, Olaszország! szenátora felhívta a figyelmet, hogy a tömegesen érkező bevándorlók elhelyezésének nem lehet egyedüli felelőse Szicília, európai összefogás szükséges a válság felszámolására. 

Forrás: IlGiornale, Jánosi Dalma

Kisgyerekeknek ajánl LMBTQ-könyveket a svéd közkönyvtár

A malmői és koppenhágai Pride programokhoz kapcsolódva gyerekeknek, köztük hat és kilenc év közöttieknek ajánl LMBTQ-könyveket egy skånei közkönyvtár, valamint ajándékcsomaggal népszerűsíti a szivárványos fesztivált. A könyvtárban külön polcokra gyűjtötték az ilyen témájú könyveket és szivárványos dekorációval díszítették a környékét. Az akcióról az intézmény könyvtárosa beszélt a közrádiónak, konkrét könyveket ajánlva. Az egyik kiadvány bemutatásakor, amelyik hat és kilenc év közötti gyereknek szól, a borítón lévő kislány rajzra mutatva a riporter nőnemű személyes névmással utal a kislányra, amit a könyvtáros semleges neműre korrigál és elmondja, hogy a mese azokról szól, akik nem illeszkednek a hétköznapi normákba.

Forrás: Facebook, Sveriges Radio, Bugnyár Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.