Tizenöt hónap felfüggesztett Heinz-Christian Strachénak

A két évvel ezelőtt kirobbant Ibiza-botrány máig érezteti hatását az osztrák politikában.

2021. 08. 27. 14:27
STRACHE, Heinz-Christian
Az Ibiza-botrány ellenére népszerű maradt Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupció vádjában bűnösnek találták az Ibiza-botrányba belebukott volt osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökét.

Heinz-Christian Strachét tizenöt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – a korábban belengetett öt év szabadságvesztés helyett.

A politikus ellen számos korrupciós eljárás indult az Ibiza-ügy következtében: a múlt hónapban megkezdődött tárgyalás azokra a vádakra összpontosított, amelyek szerint az 52 éves volt alkancellár törvénymódosítást ajánlott pártja egyik adományozójának annak érdekében, hogy az illető magánkórháza állami finanszírozáshoz jusson. Walter Grubmüller, aki tíz ezer euró értékben nyújtott illegális támogatást a jobboldali FPÖ-nek, egy év felfüggesztettet kapott. 

– Sohasem voltam korrupt az életem során, és sohasem vesztegettek meg 

– nyilatkozta a tárgyalás előtt Heinz-Christian Strache az OE24 osztrák hírportálnak. A pénteken született ítéletek ellen Strache és Grubmüller is fellebbezhet.

Az úgynevezett Ibiza-botrány két évvel ezelőtt robbant ki, miután a spanyol szigeten készült, 2017-es rejtett kamerás felvételek a nyilvánosság elé kerültek. A megszellőztetett videóanyagok arról tanúskodtak, hogy az egykori szabadságpárti alkancellár kormányra kerülése esetén állami megbízásokat ígért egy nőnek, aki egy orosz oligarcha unokahúgának nevezte magát, azért cserébe, hogy támogatást nyerjen az FPÖ számára a 2017-es választási kampány során. Bár a felvétel alapján a politikus nem követett el bűncselekményt, a rá nehezedő nyomás miatt lemondott pártelnöki, illetve alkancellári tisztségéről, a konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíció pedig megbukott, s előre hozott választásokat írtak ki.

–  Sok hibát követtem el, amelyekért bocsánatot is kértem. De itt arról van szó, hogy valakiket felbéreltek a lejáratásomat szolgáló akciók végrehajtására, amelyek törvénysértőek, s az egykori NDK és a Stasi totalitárius módszereire emlékeztetnek 

– mondta egy korábbi interjújában Strache, utalva arra, hogy a 2017-es felvétellel szándékosan csapdába ejtették. A botrányt követően Strachét saját pártjából is kizárták, és bár próbált visszatérni a politikai életbe, végül karrierjébe került az Ibiza-ügy. A volt alkancellár 2020-ban Team HC Strache néven alapított új pártot, amellyel még abban az évben indult a bécsi helyi választásokon. A párt névadója ezzel olyan támogatókat igyekezett szerezni, akik szintén úgy gondolták, hogy igazságtalanul jártak el vele szemben. A visszatérési kísérlet azonban meghiúsult: Strache új pártja a szavazatok mindössze 3,3 százalékát szerezte meg – vagyis nem érte el a bécsi parlamentbe való bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár belebukott az Ibiza-botrányba. Az ügyből Sebastian Kurz osztrák kancellár sem tudott kimaradni. Fotó: CHRISTIAN BRUNA

Miután az Ibiza-botrány véget vetett a néppárti–szabadságpárti kormánykoalíciónak, előre hozott választások révén Sebastian Kurz osztrák kancellár újabb koalíciós kormányt alakíthatott – ezúttal a Zöldekkel. Az utóbbi időben azonban már a 35 éves politikus sem tudott kimaradni a 2019-es ügy következményeiből.

Az osztrák kancellár ellen idén májusban indítottak eljárást, amiért állítólag hamis tanúvallomást tett az Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt.

Sebastian Kurz mindezek ellenére határozottan állította, hogy az ellenzéki pártok kereszttüzébe került, és nem szándékozik lemondani még akkor sem, ha vádemelésre kerül a sor.

Az elmúlt egy évben Strache helyett Kurz került a figyelem középpontjába, és felmerült a gyanú, hogy ami azon a bizonyos ibizai estén történt, nem korlátozódhat le csupán azokra a politikai szereplőkre, akik ott voltak akkor a spanyol szigeten

– magyarázta Jakob-Moritz Eberl, a Bécsi Egyetem politikai kommunikációval foglalkozó kutatója.

Most azonban, hogy Strache bíróság elé áll, ismét rá összpontosul a figyelem

– tette hozzá az osztrák szakértő.

 

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár és Heinz-Christian Strache egykori alkancellár sajtóértekezletet tart Bécsben 2017. december 16-án. Fotó: MTI/EPA/Chirstian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.