A nagykoalíció sem garancia a bukaresti stabilitásra

„Vörös pestis” és „politikai tetem” – a román politikai ellenfelek hirtelen barátokká válnak?

Romanian Prime Minister Citu facing a no-confidence vote in Parliament
epa09507056 PSD (Social Democracy Party) leader Marcel Ciolacu (R) during a no-confidence vote procedures held at the Parliament Palace in Bucharest, Romania, 05 October 2021. Romania's government is facing a no-confidence motion filed by the main opposition party PSD (Social Democracy Party). Junior ruling coalition member USR (Save Romania Union), who left the government a month ago, is expected to vote the motion over objection to a development program for local authorities worth some ten billion euro. If the motion is passed, Citu's cabinet is dismissed but can remain on an interim basis, for the next 45 days. EPA/ROBERT GHEMENT Fotó: ROBERT GHEMENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányalakítási tárgyalásokat kezdett tegnap a két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb frakciójú, eddig ellenzéki szerepben lévő szociáldemokratákkal (PSD). A várha­tóan két hét alatt megalakuló nagykoalíció a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) egészülne ki. Amennyiben sikerrel zárulnak az egyeztetések, az új román kormánynak kétharmados – alkotmánymódosító – többsége lenne a parlamentben.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője szerint egy ilyen koalíciónak a stabilitása elsősorban a pártok közötti megállapodás elemeitől és azok megvalósíthatóságától függ.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyanazok a politikusok, akik néhány hete még nyolcévnyi megbonthatatlan és jobboldali, azaz a PNL-re és a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR) épülő kormányzásról beszéltek, most hétévnyi közös kormányzást terveznek a minap még vörös pestisnek nevezett Szociál­demokrata Párttal.

Az eddig az előre hozott választás elkerülhetetlenségét hangoztató Marcel Ciolacu PSD-s elnök már miniszterjelölt-válogatást végez a pártjában a korábban politikai tetemnek minősített PNL-lel kötendő megállapodáshoz. Vagyis a stabilitásnak pontosan ugyanolyan esélye van, mint bármikor korábban az utóbbi harminc év Romániájában – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a Románia-szakértő.

Azon kérdésünkre, hogy milyen középtávú politikai kihatása lehet egy ilyen nagykoalíciónak, a nagybányai származású elemző azt mondta: ha a nagykoalíció képes lesz olyan eredményeket elérni, amelyeket sikerként lehet kommunikálni, akkor ez kialakíthat egy modus vivendit a PNL és a PSD „kiskirályai”, erős emberei között.

Megvalósulhat egy »területfelosztás« a két nagy párt között. A PNL-é lesznek az erdélyi megyék, a PSD a Kárpátoktól délre lévőket vihetné, a moldvai megyéket pedig felosztanák egymás között. Ez azt jelentené, hogy a következő választásokon csak látszólag indítanának egymás ellen jelölteket, kialakítva egyfajta politikai regionalizációt, kölcsönösen igyekezve távol tartani a húsosfazéktól a két nagyobbik párt politikai ellenfeleit, az USR-t, illetve a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR)

– hangoztatta Pászkán. Hozzátette: ezt az idilli elképzelést gyengíti, hogy a PNL és kisebb mértékben ugyan, de a PSD is belső feszültségekkel terhelt, ami még középtávon is megnehezíti a politikai tervezést, a stratégiák kidolgozását.

Az elemző úgy véli, az RMDSZ-nek kis mozgástere, csupán arculati szerepe lesz az új kormányban, de a Kelemen Hunor vezette párt a koalíció­ból való kimaradást sem engedheti meg magának, mert abban az esetben önkormányzati testületei esélytelenek lennének a bukaresti és európai ­uniós források elosztásánál, ráadásul ellenzékben nem lenne semmilyen érdekérvényesítési esélye a magyar közösségi jogokat illetően.

Borítókép: Marcel Ciolacu (jobbra) már készül a kormányzásra (Fotó: EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.