Andrzej Duda: Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát

A lengyel elnök aláhúzta az EU és a NATO egységének, valamint komoly szankciók kivetésének a szükségességét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 22. 15:39
DUDA, Andrzej
Varsó, 2022. január 28. Andrzej Duda lengyel államfõ beszél a nemzetbiztonsági tanács zárt ajtós megbeszélésén a varsói elnöki palotában 2022. január 28-án. Az ülésen az Ukrajna és Oroszország között kialakult feszültségrõl tárgyalnak. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új biztonsági berendezkedésre van szükség Lengyelországban és a szövetséges struktúrák körében, ennek keretében meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban, miután az ukrajnai helyzetről egyeztetett az ország vezető politikusaival.

Az államfői nemzetbiztonsági iroda (BBN) székhelyén az elnök, továbbá Mateusz Morawiecki kormányfő és Jaroslaw Kaczynski, a nemzetvédelmi és belbiztonsági ügyekért felelős kormányfőhelyettes részvételével megtartott tanácskozás után Duda úgy értékelte: különféle forgatókönyvek lehetségesek, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét, és a szeparatistákat ennek nyomán most szabályos orosz egységek erősítik meg.

 Andrzej Duda aláhúzta az Európai Unió és a NATO egységének, valamint komoly szankciók kivetésének a szükségességét.

Hangsúlyozta továbbá: lengyelországi viszonylatban, valamint a szövetséges államok körében egy új biztonsági berendezkedést kell megvitatni. Duda ebben az összefüggésben az orosz egységek fehéroroszországi jelenlétére is rámutatott. – Sok minden arról tanúskodik, hogy nem vonják vissza őket, ez pedig megfelelő lépéseket tesz szükségessé jelentette ki. 

Meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, efelől a térségben senkinek sincs kétsége

nyomatékosította.

Jaroslaw Kaczynski a lengyel fegyveres erők komoly fejlesztését, valamint a fegyveres erőkön alapuló valódi szövetségek építését nevezte szükségesnek. Lengyelországnak biztonságot kell garantálni, Ukrajnát meg kell menteni jelentette ki. Ukrajna megmentése, területi egységének megőrzése Kaczynski szerint Lengyelország és egész Európa stratégiai érdeke, valamint a nemzetközi jog globális érvényességének kérdése is.

Mateusz Morawiecki a helyzet politikai és diplomáciai megoldása mellett kiemelte a megfelelő hatású, Vlagyimir Putyin orosz elnököt a további agressziótól visszatartó szankciók szerepét. Szorgalmazta az európai energetikai, klíma- és nyersanyag-politika átértelmezését is, azzal érvelve, hogy Oroszország erejét éppen a nyersanyagforrásai adják.

Elképzelhetetlennek nevezte, hogy Ukrajnában emberek fognak meghalni, Nyugat-Európa pedig, mintha mi sem történne, folytatja a gazdasági együttműködést Moszkvával.

Ebben az összefüggésben a kormányfő az Északi Áramlat 2 orosznémet gázvezetéket, az európai gázszállításokat említette.

Lehetetlen normális üzleteket kötni egy támadóval, aki sérti a nemzetközi jogot, más országok szuverenitását fogalmazott Morawiecki.

A varsói sajtókonferenciával egy időben Olaf Scholz német kancellár bejelentette: Berlin felfüggeszti az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésének folyamatát. A bejelentésre Morawiecki a sajtóértekezlet után a Facebook közösségi honlapján reagált. 

Pozitív hír, mindazonáltal sokkal messzemenőbb lépéseket várunk

olvasható a bejegyzésben.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő beszél a nemzetbiztonsági tanács zárt ajtós megbeszélésén a varsói elnöki palotában 2022. január 28-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.