Lapozó: Munkaerőhiányt okoz az alapjövedelem Olaszországban

Ultramodern határvédelmi rendszert telepítenek Melilla és Marokkó közé · Már több mint hetvenezer ukrán kapott ideiglenes védelmet Spanyolországban · Nagy-Britannia számos ukrán árucikk esetében eltörli az importvámot.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 04. 26. 17:59
null
Budapest, 2015. május 9. Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ultramodern határvédelmi rendszert telepítenek Melilla és Marokkó közé

A spanyol csendőrség új megfigyelőrendszert épít ki az észak-afrikai spanyol kormányzati terület, Melilla és Marokkó szárazföldi, légi és tengeri határain. A 2,5 millió eurós (hozzávetőleg 930 millió forint) összköltségvetésű beruházás célja, hogy a spanyol hatóságok megerősítsék az ellenőrzést, megakadályozzák az illegális migránsok erőszakos áttörési kísérleteit.

Az új határvédelmi rendszer öt észlelőpontból áll majd, amelyeket az autonóm város különböző részein állítanak fel, és összeköttetésben lesznek a melillai hadműveleti parancsnokság központjával. Az új megfigyelőrendszer a célpontokat éjjel-nappal és rossz időjárási körülmények között is megbízhatóan észreveszi majd optikus szenzorok, hűtött termikus kamerák, infrakamerák, lézeres érzékelők és a hozzájuk tartozó informatikai eszközök segítségével.

A tervek szerint az ultramodern határfelügyeleti rendszer öt hónap múlva lesz működőképes.

Forrás: bladi.net

Már több mint hetvenezer ukrán kapott ideiglenes védelmet Spanyolországban

Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter beszámolója szerint eddig 73 ezer ukrán háborús menekült kapta meg a papírt, amely lehetőséget biztosít a legális tartózkodásra és a munkavállalásra. A tárcavezető hozzátette, hogy becsléseik szerint a februárban kirobbant háború óta az országba érkezett ukrán állampolgárok száma ennek körülbelül a duplájára tehető. Kiemelte a spanyolok rendkívüli szolidaritását és segítségnyújtási hajlandóságát, valamint a menekültügyi tisztviselők és biztonsági erők munkáját, amelyek naponta foglalkoznak a több ezres nagyságrendű kérvények elbírálásával. Újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az embercsempész-maffiák tagjaira is, akik Ukrajna határain rendszeresen vesznek fel a nőket és a gyerekeket, akiknek segítséget ígérnek, de valójában kihasználják őket. A spanyol hatóságok Marlaska szerint éllovasok az ilyen típusú bűnelkövetések felderítése terén. 2021-ben például 710 embercsempészettel kapcsolatos ügyben történt letartóztatás, és több mint négyszáz esetben hajtottak végre rendőrségi akciót emberkereskedőkkel szemben.

Forrás: cope.es

Nagy-Britannia számos ukrán árucikk esetében eltörli az importvámot

London hétfőn jelentette be, hogy Nagy-Britannia – Ukrajna gazdaságának támogatása jeléül – eltörli az importvámot és az importkvótát az Ukrajnából érkező árpára, mézre, szárnyas húsokra és paradicsomra. A háború sújtotta ország ezekkel a termékekkel ezentúl szabadon férhet hozzá a szigetország hatalmas piacához.

„Nagy-Britannia mindent megtesz azért, hogy támogassa Ukrajnát a brutális és az ellene ok nélkül indított invázió elleni harcban, s hogy hozzájáruljon Ukrajna és lakossága biztonságához és fellendüléséhez” – idézte a közlemény Anne-Marie Trevelyan, az Egyesült Királyság Kereskedelmi Tanácsa elnökének a szavait.

Ezzel egy időben London megtiltja minden olyan fejlett technológia kivitelét és eladását Oroszországba, amelynek segítségével Oroszország folytathatná az agressziót Ukrajna ellen. A brit kormány a rendkívüli kereskedelmi engedményekkel és az Oroszországot érintő újabb szankcióval Kijev kérésének tesz eleget.

Forrás: bfmtv.com

Munkaerőhiányt okoz az alapjövedelem Olaszországban

Nehezen indul újra az olasz turizmus, miután a munkanélküliek túl bőséges polgári alapjövedelmet kapnak kézhez. Jelentős munkaerőt von el a piacról a társadalmi juttatás, miközben egyes szektorok komoly munkaerőhiánnyal küszködnek. A húsvéti ünnepekre visszatértek a várva várt turisták Olaszországba, a nyári szezonban is nagy forgalommal számolnak. A vendéglátó ágazatnak azonban súlyos munkaerőhiánnyal kell szembenéznie, komoly nehézséget jelent a tengerparti szállodaláncoknak a személyzet biztosítása. Jelen állás szerint több a turista, mint a szolgáltatásokat biztosítani tudó idénymunkás. A problémát az okozza, hogy a polgári alapjövedelem összege meghaladja egy pincér vagy egy csomaghordó bérét. Egyre több munkakerülő számára jelent kitűnő alibit a társadalmi juttatás felvétele.

„A vendéglátó szektornak jelentős béremelést kellene elrendelnie ahhoz, hogy az alapjövedelemben részesülőket visszaszólítsa a foglalkoztatás világába. Ez csak az adókulcsok jelentős csökkentésével lenne megvalósítható” – nyilatkozta a sajtónak az Olasz Szállodaszövetség elnöke, Beranbo Bocca. Az energia- és élelmiszerárak növekedésével lehetetlen a munkabérek emelése. Az Olasz Szállodaszövetség (Federalberghi) elnöke úgy véli, a polgári alapjövedelmet kizárólag a rászorulóknak kellene engedélyezi, a foglalkoztatás nélkülieket pedig munkába állásra kéne ösztönözni.

Forrás: agi.it

Borítókép: Bankjegyek (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.