Tarthatatlanná vált a migrációs helyzet a délolasz partoknál

Lampedusa az összeomlás szélére került, a sziget befogadóközpontjában csaknem kétezren vannak már.

2022. 07. 12. 6:18
null
Lampedusa, 2022. január 25. Az olasz parti õrség hajója Európába igyekvõ illegális bevándorlókat ment ki egy bárkáról a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2022. január 24-én. Az olasz hatóságok hajói 280 migránst vettek a fedélzetükre. Hét illegális bevándorló a tengerbe veszett. MTI/AP/Pau de la Calle Fotó: Pau de la Calle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elözönlötték Lampedusát a bevándorlók, az összeomlás szélére került a dél-olaszországi sziget. Az Il Giornale olasz napilap beszámolója szerint már kétezren vannak a 350 fő befogadására alkalmas központban. Filippo Mannino, Lampedusa újonnan megválasztott polgármestere már Luciana Lamorgese belügyminisztertől kért segítséget az időzített bombához hasonlítható helyzet kezeléséhez.

Minden korábbi várakozást felülmúlt ugyanis az a migrációs nyomás, mely a napokban a szigetet érte.

Naponta százasával érkeznek az illegális bevándorlók a délolasz partvidékre, általában gumicsónakok fedélzetén vagy a civil szervezetek hajóinak közreműködésével. – Az elmúlt tíz évben nem láttuk ilyen állapotban a befogadóközpontot – mondták az ott szolgálatot ellátó hatóságok az embertelen állapotok láttán. Szemléletes, hogy összesen három mellékhelyiség áll az 1800 személy rendelkezésre, így értelemszerűen az emberek ott könnyítenek magukon a szabadban, ahol tudnak. Napok óta hiányzik a vízellátás, a hulladékot nem szállítják el, miközben a szennylé folyik az utcákon a forróságban. Aki szerencsés, az egy szivacson heverhet az árnyékban, de az elhelyezettek többsége az izzó betonon fekszik a tűző napon.

Reményt jelenthet, hogy már elkezdődött a bevándorlók elszállítása. Az Il Giornale beszámolója szerint a hétvégén a haditengerészet San Marco hajóján hatszáz bevándorlót vittek át Szicíliába. Megszabadulni tőlük azonban nem olyan könnyű: bár a hatósági ellenőrzéseket követően 150 tunéziai származású személynek adták át a kiutasítási felszólítást, ez azonban csak szimbolikus gesztus. Olaszországban ugyanis jelenleg nincs mód arra, hogy az ország területének elhagyására kényszerítsék az illegálisan érkezett bevándorlókat. Közben a civil szervezetek hajói továbbra is a Földközi-tengeren cirkálnak, hogy további menekülteket szállítsanak Itáliába.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga elnöke együttérzését fejezte ki a sziget lakosainak a Lampedusán kialakult embertelen viszonyok miatt.

Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a belügyminiszter végre tesz valamit azt követően, hogy Mario Draghi miniszterelnök a napokban nyíltan kijelentette „Olaszország nem bírja tovább”. A Liga elnöke ígéretet tett arra, hogy hamarosan ellátogat a szigetre.

Lampedusa az összeomlás szélére került. Az éve eleje óta több mint harmincezren érkeztek. Íme a baloldal kudarcra ítélt bevándorláspolitikája, mely senkinek sem válik javára

 – bírálta a helyzetet. Végül emlékeztetett arra az abszurd helyzetre is, hogy pénteken újra bíróság elé kell állnia Palermo Ucciardone bunkerében az Open Arms hajó ügyében, és 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik a bírák, amiért belügyminiszterként feltartóztatta az illegális kikötéseket.

Borítókép: Az olasz parti őrség hajója Európába igyekvő illegális bevándorlókat ment ki egy bárkáról a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Pau de la Calle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.