Értesülést kapott a kanadai rendőrség a vasárnapi késelés második elkövetőjének hollétéről

A helyi hatóságok felszólították a lakosokat, hogy vonuljanak menedékbe.

Forrás: MTI2022. 09. 06. 21:52
null
Regina, 2022. szeptember 5. Rhonda Blackmore helyettes rendõrfõnök sajtótájékoztatót tart a Saskatchewan tartománybeli késelésekrõl a gyanúsítottak, Damien Sanderson (b) és Myles Sanderson fotói mellett a Kanadai Királyi Lovas Rendõrség (RCMP) F divíziójának központjában, a saskatchewani Reginában 2022. szeptember 4-én. A késeléseket a Saskatoontól északra fekvõ Weldon faluban és a James Smith Cree Nation õslakos közösségben követték el, a támadásokban tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek. A rendõrség elfogatóparancsot adott ki a két férfi ellen. MTI/AP/The Canadian Press/Michael Bell Fotó: Michael Bell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan értesülést kapott a kanadai rendőrség, hogy a saskatchewani késelés másik gyanúsítottja, Myles Sanderson James Smith Cree Nationben van, és felszólította a lakosokat, keressenek biztonságos helyet vagy menedéket – közölték kedden a hatóságok.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása felidézi, hogy a Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében, James Smith Cree Nationben vasárnap történt késelés egyik gyanúsítottját, a 31 éves Damien Sandersont hétfőn a támadások egyik helyszíne közelében holtan találták. A rendőrség úgy véli, hogy testvére, a másik gyanúsított, a 30 éves Myles menekülés közben megsebesült. A támadássorozatban tízen haltak meg és tizennyolcan sebesültek meg.

Tíz halálos és 15 sebesült áldozata van a késelők ámokfutásának. Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Michael Bell

A riasztást azután adták ki, hogy intenzív kutatás folyt a második elkövető után.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólította a lakosokat, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait.

Bizonyosnak kell lennünk abban, hogy mindenki épségben lesz

– mondta a miniszterelnök egy vancouveri rendezvényen.

Minden kanadai a saskatchewaniakkal van most

– tette hozzá.

A rendőrség szerint egyes áldozatok szándékos célpontok voltak, míg másokra véletlenszerűen támadtak rá az elkövetők. Az áldozatokról keveset tudni, különböző korú férfiak és nők voltak közöttük.

A James Smith Cree Nation őslakos közösség – ahol a támadások többsége történt – vezetői az erőszakos cselekményt a közösséget sújtó drog- és alkoholfogyasztás számlájára írták, mely szerintük a gyarmatosítás öröksége.

Myles Sanderson büntetett előélete hosszú évekre vezethető vissza, a CBC kanadai televízió szerint két évtized alatt ötvenkilenc bűncselekményben találták vétkesnek. Erőszakos bűncselekményeket is elkövetett. Egy tavaly májusi körözési lista szerint jogtalanul van szabadlábon.

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. Tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.

Borítókép: Rhonda Blackmore helyettes rendőrfőnök sajtótájékoztatót tart a Saskatchewan tartománybeli késelésekről a gyanúsítottak, Damien Sanderson és Myles Sanderson fotói mellett a Kanadai Királyi Lovas Rendőrség (RCMP) F divíziójának központjában, a saskatchewani Reginában 2022. szeptember 4-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Michael Bell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.