Három év után először jelentett kolera miatti halálozást Haiti

Egy évtizede csaknem tízezer ember halálát okozta a járvány.

MTI
2022. 10. 03. 9:33
HENRY, Ariel
Port-au-Prince, 2022. szeptember 16. Kormányellenes tüntetõk követelik Ariel Henry miniszterelnök lemondását a fõvárosban, Port-au-Prince-ban 2022. szeptember 15-én. A karibi országban egy éven belül kétszeresére emelkedtek az üzemanyagárak, a lakosság 40 százaléka nem jut elegendõ élelmiszerhez. A rendszeres zavargások miatt számos nagykövetséget bezártak. MTI/EPA/EFE/Johnson Sabin Fotó: Johnson Sabin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év után először jelentett kolera miatti halálozást Haiti, legalább nyolcan hunytak el a betegségben a kormány szerint. A kór gyorsan terjedhet, ami aggodalomra ad okot, különösen az egy évtizede csaknem tízezer ember halálát okozó járvány emlékét felidézve – közölte helyi idő szerint vasárnap Laure Adrien, az ország egészségügyi minisztere. A halálozásokat a főváros, Port-au-Prince Dekayet városrészéből, valamint a bandaháború dúlta Cité de Soleil nyomornegyedéből jelentették, ahol több ezren élnek összezsúfolva, egészségtelen körülmények között.

 

A kolerabaktériummal szennyezett víz vagy étel súlyos hasmenést és kiszáradást okozhat, amely halálos lehet.

 

Az ENSZ közleménye szerint a haiti kormánnyal együtt azon dolgoznak, hogy a járvány esetleges kitörésére sürgősségi választ adhassanak. Hangsúlyozta, hogy garantálni kell a biztonságos bejutást az egészségügyi személyzetnek azokra a területekre, ahonnan az eseteket jelentették. Az üzemanyaghiány és a régóta tartó tüntetések miatt országszerte megszűntek az alapvető szolgáltatások, köztük az orvosi ellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, amelyek a kolera megfékezésében és a betegek megmentésében kulcsfontosságúak.

Borítókép: kormányellenes tüntetők követelik Ariel Henry miniszterelnök lemondását a fõvárosban, Port-au-Prince-ben 2022. szeptember 15-én. A karibi országban egy éven belül kétszeresére emelkedtek az üzemanyagárak, a lakosság 40 százaléka nem jut elegendõ élelmiszerhez. A rendszeres zavargások miatt számos nagykövetséget bezártak. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Johnson Sabin)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.