Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Irán állítja, nem küldtek harci drónokat Oroszországnak

Ukrajna szerint a hétfői kijevi támadásokat drónokkal és rakétákkal hajtották végre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 17. 13:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta hétfőn az iráni külügyi szóvivő, hogy a teheráni kormányzat harci drónokat küldött Oroszországnak, az ilyen állítások mögött szerinte politikai megfontolások állnak.

 

Nem adtunk fegyvereket egyik háborúzó félnek sem

 

– szögezte le sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni. Kiemelte, hogy Teherán már korábban is fegyverszünetet sürgetett és a konfliktus politikai rendezését szorgalmazta, és álláspontja azóta sem változott.

Az ukrán légierő viszont többször azt közölte, hogy az orosz erők iráni gyártmányú, Sahíd–136 típusú önmegsemmisítő drónokat vetnek be támadásaik során. Hétfő reggel ismét több robbanást jelentettek Kijevből, ukrán hivatalos források szerint a támadásokat drónokkal és rakétákkal hajtották végre.

A teheráni Evin börtönben szombaton kitört – és néhány órával később eloltott – tűzről Kanaáni azt mondta, ehhez hasonló incidensek bármelyik országban előfordulhatnak. A politikai foglyokat, aktivistákat és elítélt kettős állampolgárokat őrző börtönben keletkezett tűz oka a hatóságok szerint banditák okozta szándékos gyújtogatás volt. A lángok a büntetés-végrehajtási intézet egy varrodájában csaptak fel, miután több elítélt között összetűzött, majd zavargások törtek ki.

Az Iránban több hete zajló tömegtüntetésekre érkezett nemzetközi reakciókat kommentálva Kanaáni leszögezte: bár a nyugati kormányok üdvözlik az iráni tüntetéseket, saját országaikban fellépnek a hasonló megmozdulások ellen.

 

Úgy tűnik, a nyugati politikai retorika a zavargásokat jó és rossz zavargásokra osztja fel

 

– fogalmazott a szóvivő. Hangsúlyozta: a nép által megválasztott iráni kormánynak az emberek biztonságát is szem előtt kell tartania.

A közel-keleti országban szeptember közepén egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála miatt kezdődtek tüntetések. Aminit az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt vette őrizetbe, de szemtanúk szerint már a rendőrautóban megverték, majd kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet.

Amini halálát és a tüntetők elleni megtorlásokat az Európai Unió és több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok is elítélte, s újabb büntetőintézkedésekkel sújtották Teheránt.

 

Borítókép: füst borítja dróntámadás után Kijevet 2022. október 17-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.