Megkezdődött az egyoldalú orosz tűzszünet

A 36 órásra tervezett fegyvernyugvást Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el, és január 6-án déltől másnap éjfélig tart.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 06. 11:52
PUTYIN, Vlagyimir
Biskek, 2022. december 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletére érkezik az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Biskekben 2022. december 9-én. MTI/AP/Kreml/Pool/Szergej Bobilev Fotó: Szergej Bobilev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életbe lépett moszkvai idő szerint pénteken délben az ukrajnai fronton az orosz fél által az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan meghirdetett tűzszünet – jelentette a Vesztyi FM orosz állami hírrádió.

A 36 órásra tervezett fegyvernyugvást Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el, és az január 6-án déltől január 7-én éjfélig tart. Ezt azt követően tette meg, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi tűzszünetre szólított fel annak érdekében, hogy a hívők részt vehessenek a templomi liturgiákon.

Putyin a rendeletében az ukrán felet is tűzszünet kihirdetésére szólította fel, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több más kijevi tisztségviselő még csütörtökön elutasított.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a pénteki Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy Kijev a keresztényi irgalmasságot utasította el azzal, hogy elvetette Moszkva karácsonyi tűzszüneti javaslatát. Hozzátette azonban, hogy az orosz hadsereg számára ez a helyzet kevesebb problémát és csalárdságot tartogat.

Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön a Telegram-csatornáján kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg vissza fog vágni az ukrán fegyveres erőknek, ha megsértik a tűzszünetet vagy ha azt kihasználva megpróbálnak kedvezőbb pozíciókat elérni.

Az egyoldalú tűzszünet meghirdetésére csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök tett telefonon javaslatot Putyinnak az orosz–ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítések előmozdítása érdekében. Az orosz államfő a török hivatali partnere által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott közvetítéssel kapcsolatban megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott orosz követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat.

Orosz hírügynökségek szerint másfél órával a Moszkva által meghirdetett tűzszünet előtt, de még utána is az ukrán nehéztüzérség Donyeck lakónegyedeit lőtte. A donyecki népi milícia közleménye értelmében az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán egy századnyi katonát, egy tarackot és egy tucatnyi páncélozott és egyéb járművet veszítettek a harcokban.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a sajtóértekezletre érkezik az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Biskekben 2022. december 9-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Szergej Bobilev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.