A vezetőség leváltását követelik a botrányos dalfesztivál után

Ízléstelen performanszok, genderpropaganda és a jobboldali politikusok ócsárolása jellemezte a sanremói fesztivált.

2023. 02. 14. 15:05
null
Sanremo, 2023. február 7. Rosa Chemical olasz énekes a 73. Sanremó-i Dalfesztivál megnyitójára érkezik olaszországi Sanremóban 2023. február 6-án. Olaszország legkedveltebb dalfesztiválját az idén február 7. és február 11. között rendezik. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta a sanremói dalfesztivál botrányaitól hangos az olasz sajtó. Az előadók már a rendezvény megkezdése előtt beharangozták, hogy céljuk a provokáció. Politikusok és tévénézők tömege fejezte ki tiltakozását már az első dal felcsendülése előtt. Óriási felháborodást váltott ki például a Rosa Chemical művésznéven fellépő előadó, aki nyíltan beszélt a sajtónak arról, hogy a Made in Italy című produkciója a szexről, a pornográfiáról és a poligámiáról fog szólni. Maddalena Morgante, az Olasz Testvérek párt képviselője már a programsorozat megkezdése előtt tiltakozott az ellen, hogy a dalfesztivál – amely még mindig fiatalok és családok százezreit láncolja a képernyőhöz – idén is a „genderforradalom” szócsöve legyen.

A február 7–11. között a köztelevízió Rai 1 csatornáján sugárzott fesztivál minden estjét felháborodástól hangos újságcikkek kísérték.

A jó ízlés határát meghaladó produkciók, a provokáló gesztusok, a kormány politikáját bíráló megjegyzések több jobboldali szenátor és képviselő, valamint miniszter felháborodását váltották ki, akik a Rai köztelevízió vezetőségének elszámoltatását, esetleges menesztését sem zárják ki.

Daniela Santanche turizmusért felelős miniszter egyenesen kommunista fesztiválnak nevezte az eseményt, jelezve, hogy sürgős felelősségre vonásra van szükség. Giorgio Mule, a Hajrá, Olaszország! parlamenti képviselője a La Repubblica napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott: a kommunista tartalmakon túl az anarchia uralta a színpadot. Véleménye szerint a köztelevízió vezetőségének felszólítások nélkül le kellene mondania.

Sajtóforrások szerint rövid időn belül a vezetőség három kulcsfigurájának menesztése várható. Ezt sürgeti többek között Vittorio Sgarbi művészettörténész, kulturális államtitkár is, aki szerint nemcsak a nézettség határozza meg egy produkció sikerét, hanem kulturális tartalma is. A politikus bírálta a Rai vezetőségének azon döntését, hogy az idei fesztivált egy influenszerre, Chiara Ferragnira és Fedez művésznéven ismert rapper férjére bízták, akik a fogyasztói életmód ikonjai az olasz fiatalok számára. Sgarbi szerint a korábbi vezetés nem engedélyezte volna, hogy a milliók által követett záróest Fedez és Rosa Chemical meleg csókjával záruljon. Komoly felháborodást váltott ki Fedez előadása is, melynek során Galeazzo Bignami infrastruktúráért felelős államtitkárt, az Olasz Testvérek politikusát náci tisztként ábrázoló fotóját tartotta a kezében, majd produkciója végén összetépte.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes már a dalfesztivál megkezdése előtt hangot adott azon reményének, hogy nem csendülnek fel újra a faji hovatartozást firtató kijelentések, melyek az elmúlt években jellemezték a zenei programot. Paola Egonu, nigériai szülőktől származó olasz röplabdázó a sajtókonferencia során kerek perec kijelentette: „Olaszország rasszista ország, bár már javul”. – Nem akarok szócsatákat indítani vagy áldozatot játszani, csak az igazságot mondom – magyarázkodott kijelentését követően. Az olaszok nem díjazták a színes bőrű sportolónő általánosítását, jobboldali politikusok elítélték, hogy az ország népét rasszizmussal vádolja.

Borítókép: Rosa Chemical olasz énekes a 73. Sanremói dalfesztivál megnyitójára érkezik az olaszországi Sanremóban 2023. február 6-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.