A világ vezető politikusai reagálnak a háború első évfordulójára

Egy évvel ezelőtt indultak meg az orosz csapatok Ukrajna ellen, péntek reggel óta sorra érkeznek a világ vezető politikusainak reakciói az évforduló kapcsán. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelemben bízik, Joe Biden amerikai elnök pedig Ukrajna bátorságát említette meg a Twitter-üzenetében. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár leszögezte, Ukrajna győzni fog, és önálló, független országként kerül ki a konfliktusból.

Magyar Nemzet
Forrás: Twitter, MTI2023. 02. 24. 8:53
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2023. február 22. Az elesett ukrán katonák emlékére elhelyezett zászlókat nézi egy férfi a kijevi Függetlenség terén 2023. február 22-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Február 24-én több millióan meghoztunk egy döntést. Nem a fehér zászlót választottuk, hanem a kék és sárgát. Nem menekültünk, hanem szembenéztünk. Ellenállás és harc. Az elmúlt év a fájdalom, a szomorúság, a hit és az egység éve volt. És ebben az évben is legyőzhetetlenek maradunk. Tudjuk, hogy 2023 a mi győzelmünk éve lesz!” – írta a Twitter-oldalára Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, a 2022. február 24-én kirobbant ukrajnai háború első évfordulójának reggelén.

Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell

– mondta az államfő egy videóüzenetben.

A kijevi kormány a háború kitörésének évfordulójára korábban azt javasolta, hogy az iskolák tartsák meg a tanítást az interneten, a hivatali dolgozókat pedig arra kérték, hogy otthonról dolgozzanak.

A közösségi oldalakon sorra emlékeznek meg a világ vezető politikusai az egyéves évfordulóról. „Egy évvel ezelőtt Putyin elnök azt gondolta, gyorsan elfoglalja Kijevet. Aztán találkozott Ukrajna bátorságával és a nemzetek vasakaratával” – írta a Twitter-oldalán Joe Biden amerikai elnök.

Egy másik üzenetében pedig arra mutatott rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érte el célját, azaz a NATO ahelyett, hogy szétesett volna, erősebbé és egységesebbé vált, mint valaha.

A sorhoz Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is csatlakozott: „Ukrajna népe, Franciaország mellettetek áll. A szolidaritás, a győzelem, a béke érdekében” – üzente meg a Twitteren a háborúban álló országnak.

Oroszország Ukrajna elleni háborúját nem a megtámadott ország önvédelmét segítő fegyverszállítások hosszabbítják meg

– jelentette ki Olaf Scholz német szövetségi kancellár a Twitteren közzétett videóüzenetében pénteken.

Hozzátette: – Éppen ellenkezőleg, minél hamarabb belátja Oroszország elnöke, hogy nem éri el imperialista céljait, annál nagyobb az esély a háború mielőbbi befejezésére. A vérontás befejezésének lehetősége Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében van, ő vethet véget ennek a háborúnak – mondta Olaf Scholz. A kancellár kiemelte, hogy hazája szilárdan Ukrajna mellett áll, méghozzá ma és a jövőben is.

Az utóbbi tizenkét hónap megmutatta, hogy az orosz elnök kudarcot vallott, hiszen megosztásra törekedett, és az ellenkezőjét érte el, Ukrajna egységesebb, mint bármikor korábban, és az Európai Unió egysége is szilárd

– fejtette ki a német kancellár.

– Ukrajna a szabadságért, a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken. Ursula von der Leyen a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, egy éve tart Oroszország brutális agressziója, és egyéves a hősies ukrán ellenállás, ahogy egy éve töretlen az európai szolidaritás Ukrajna mellett.

Az Európai Unió Ukrajna mellett áll mindaddig, ameddig csak szükséges. Éljen Ukrajna! Éljen Európa!

– jelentette ki az uniós bizottság elnöke.

Von der Leyen a közösségi oldalán azt írta: Ukrajna az európai kontinens központjává vált. Ukrajna „az a hely, ahol értékeinket megőrzik, ahol szabadságunkat védik, ahol Európa jövőjét írják” – fogalmazott. Közölte továbbá, felvonták az ukrán zászlót az Európai Bizottság épülete előtt, aminek az az üzenete, hogy egy napon Ukrajna csatlakozik az európai családhoz, ahová – szavai szerint – jog szerint tartozik. „Egy napon ez a zászló magasan lobog majd Brüsszelben” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

– A szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent, Ukrajna győzni fog – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke. Charles Michel a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, sötét évforduló a mai Ukrajna, Európa és az egész világ számára.

Oroszország egy éve háborúzik Ukrajna ellen, Ukrajna pedig egy éven át bátran állt ellen az orosz agressziónak

– mondta.

Európa az ukránok oldalán áll, és támogatja az országot mindaddig, amíg arra szükség van, ugyanis – mint fogalmazott – „sosem fogunk elfogadni olyan világrendet, melyet brutális erő irányít”.

Európa továbbra is kiáll Ukrajna mellett a béke, a szabadság és az igazságosság érdekében

– jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

A máltai politikus a közösségi oldalán közzétett üzenetében hangsúlyozta, Ukrajna kék-sárga zászlaja, amely szavai szerint minden európai szívét megnyerte, az ország népének lenyűgöző bátorságát és erejét szimbolizálja. Azokét, akik legyőzik a nehézségeket. – Büszkén mondjuk: mi vagyunk Ukrajna – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Ukrajna győzni fog, és önálló, független országként kerül ki a konfliktusból

– jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

Jens Stoltenberg a videóüzenetében kijelentette: a szövetségesek nem hátrálnak meg, és továbbra is soha nem látott támogatást nyújtanak Ukrajnának, segítve ezzel az ukrán erőket, hogy visszaszoríthassák az orosz agressziót. A bátor ukrajnaiak életükért, hazájukért és szabadságukért harcolnak. Hősiesen szorítják vissza a megszálló orosz erőket – mondta a NATO főtitkára.

Mark Rutte holland miniszterelnök a Twitteren közzétett üzenetében emlékeztetett: egy éve immár, hogy az ukrán nép hősiesen és meggyőződéssel harcol a szabadságért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezetésével, aki – szavai szerint – az ország szellemének és bátorságának megtestesítője.

Leszögezte: a háború kizárólag Ukrajna győzelmével fejeződhet be. Hozzátette: országa elkötelezett az ukrán győzelem mellett. Hollandia minden erejével támogatja Ukrajnát mindaddig, amíg szükséges – tette hozzá. Alexander De Croo belga miniszterelnök a közöségi oldalára feltöltött videóüzenetében azt mondta, egy éve, hogy a barbár orosz agresszió felesleges szenvedést és a pusztítást okoz Ukrajnában. Millióknak kell elhagyniuk otthonukat, és más országokban menedéket keresni. Belgium több mint nyolcvanezer ukrajnai menekültet fogadott – közölte.

Oroszország jogtalan támadása és az ukrán területek elfoglalása a nemzetközi kötelezettségek megszegését jelenti, valamint aláássa az európai biztonságot

– húzta alá.

Közölte továbbá, országa a háború kezdete óta Ukrajna mellett áll, és fenntartja a támogatását. Belgium továbbá kiáll a szabályokon alapuló nemzetközi rend mellett, amely az egyetlen út a béke és a stabilitás globális szavatolására – tette hozzá a belga kormányfő.

Döntő harctéri fölényhez kell juttatni Ukrajnát ahhoz, hogy megnyerhesse az Oroszországgal vívott háborút

– közölte Rishi Sunak brit miniszterelnök.

SUNAK, Rishi
Rishi Sunak brit miniszterelnök (j3) és felesége, Akshata Murty (j2) Vadim Prisztajkóval, Ukrajna nagy-britanniai nagykövetével (j4), feleségével, Innával (j5) és ukrán katonákkal tiszteleg az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Fotó: Kin Cheung / MTI/AP

Hozzátette: a háború megnyeréséhez Ukrajnának döntő harctéri fölényt kell kivívnia. Sunak szerint ez szükséges ahhoz is, hogy „változzon Vlagyimir Putyin orosz elnök gondolkodásmódja”. Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán világegyház első számú vallási vezetője ugyanakkor annak a véleményének adott hangot évfordulós üzenetében, hogy Oroszországgal nem szabad ugyanúgy bánni, ahogy Németországgal bántak az első világháború után.

Oroszországnak lehetővé kell tenni, hogy magához térjen és biztonságban éljen, anélkül, hogy újabb agressziót indíthasson

– fogalmazott igen szokatlan mértékben politikai jellegű állásfoglalásában Canterbury érseke.

III. Károly király – a brit monarchikus protokollban rendkívül szokatlan módon – hivatalos üzenetben szólt elismerően a Nagy-Britannia és szövetségesei által Ukrajnának nyújtott támogatásról. Állásfoglalásában nem nevesíti Oroszországot, de úgy fogalmaz, hogy a világ „elszörnyedve nézi az ukránokra zúdított szükségtelen szenvedést”.

Borítókép: Az elesett ukrán katonák emlékére elhelyezett zászlókat nézi egy férfi a kijevi Függetlenség terén 2023. február 22-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.