Fokozódik a magyarellenesség Romániában a választási év előtt

A román politikai osztály az elmúlt harminc évben nagyjából ugyanúgy működött, mint az összes román belvédelmi titkosszolgálat Románia valamivel több mint százéves létezése óta. Azaz egyetlen állandója volt, a mára már rutinszerűvé vált magyarellenesség – fogalmazott Pászkán Zsolt lapunk megkeresésére. A Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője szerint az erdélyi magyarok kemény időszak elé nézhetnek a jövő évi romániai választási szuperév kampányidőszakában.

NOVÁK Katalin; KÖLCSEY Ferenc
Felavatták Kölcsey Ferenc szobrát a partiumi Nagykárolyban Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel azután, hogy botrányos szélsőséges román csoportok magyarellenes hőzöngéssel igyekeztek megzavarni Novák Katalin nagykárolyi látogatását, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt egyik alelnöke a magyar köztársasági elnököt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) okolta a történtek miatt. Adrian Cozma Facebook-oldalán közölt hosszú fejtegetésében egyebek mellett azt írja: 

Magyarország elnökasszonya egyáltalán nem tartotta be a román belügyminisztérium és a kormányőrség által összeállított ajánlásokat és útvonalakat, és létrehozta azt a káoszt, akarva vagy akaratlanul. Megjelenésének módjával konfliktust generált, nem volt nehéz előre látni, hogy az a bizonyos konfliktus megtörténik. 

A parlamenti képviselő szerint az RMDSZ tudatosan povokált, mivel a pártnak „biztosan nem felel meg a nyugalom”, s így próbálja mozgósítani szavazóit. Mint arra a Krónika beszámolójában emlékeztet, Cozma tavaly decemberben a magyar szövetség távozását követelte a bukaresti kormányból, amiért nem fogalmazott meg köszöntő üzenetet a románoknak a december elsejei nemzeti ünnepük alkalmából. 

Pászkán Zsolt politikai elemző szerint az erdélyi magyarok kemény időszak elé nézhetnek a jövő évi választási szuperév kampányidőszakaiban, ha a magyarellenességre amúgy is hagyományosan hajló román pártok az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség politikai stílusát másolva igyekeznek majd szavazatokat szerezni. A Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője megkeresésünkre elmondta: egyáltalán nem zárható ki, és minden feltétel adott ahhoz, hogy a nagykárolyihoz hasonló akciók megismétlődjenek. 

A román politikai osztály az elmúlt harminc évben nagyjából ugyanúgy működött, mint az összes román belvédelmi titkosszolgálat Románia valamivel több mint százéves létezése óta. Azaz egyetlen állandója volt, a mára már rutinszerűvé vált magyarellenesség. Ez az a kártya, amelyre nemcsak egzisztenciákat lehetett építeni, hanem szinte az egyetlen kötőanyagot biztosítja, mely a román nemzetépítési törekvésben minden réteg számára azonnal érthető, valamint be- és elfogadható volt. A magyarellenességgel bármikor el lehet leplezni az építő jellegű javaslatok hiányát és ez az a csodaszer, melyet mindegyik román párt raktáron tart arra az esetre, ha a krónikus az ötlettelensége miatt politikai pánik uralkodik el rajta, különösen választások közeledtével

– fogalmazott az elemző.

Pászkán Zsolt szerint  2024-ben, amikor négy megmérettetést is tartanak Romániában, kialakulhat az a paradox helyzet, hogy az egymást esküdt ellenségnek tartó romániai politikai irányzatok látszólag eltérő platformokon támadnak. Ilyen platform lehet a „progresszívek” irányából az  illiberalizmus-ellenesség, a putyinozás és oroszbérencezés, a nyíltan sovének oldaláról pedig az irredentizmus, a párhuzamos társadalom kiépítésére való törekvés.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök helyiekkel találkozik Kölcsey Ferenc szobrának átadása után a partiumi Nagykárolyban 2023. április 12-én. (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.