Katasztrófasújtott területeken járt az olasz miniszterelnök

Az olasz katasztrófavédelem meghosszabbította a legmagasabb szintű, vörös színű riasztást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 21. 20:16
null
This photo taken and issued as a handout by the Palazzo Chigi press office of Italy's prime minister on May 21, 2023 shows Italy's Prime Minister, Giorgia Meloni (R) shake hand with a resident while visiting the town of Faenza after deadly floodwaters hit the Emilia-Romagna region. Prime Minister Giorgia Meloni donned wellington boots and visited flooded homes in northeast Italy Sunday, after returning early from the G7 summit in Japan following floods which left 14 people dead. (Photo by Handout / Palazzo Chigi press office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP/Palazzo Chigi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emilia-Romagna tartomány városaiban is személyesen mérte fel az árvízhelyzetet vasárnap Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Meloni a sár és törmelékek borította utcákon a lakosokkal is beszélt. Köszönetet mondott a kárenyhítésen fáradhatatlanul dolgozó önkénteseknek. A kormányfő a hirosimai G7-es csúcstalálkozót egy nappal a vége előtt elhagyva a legtöbb kárt elszenvedő Forli, Faenza és Ravenna városokat kereste fel, utóbbiban a prefektúrán egyeztetett a legsürgősebb intézkedésekről. A miniszterelnököt Stefano Bonaccini tartományi elnök kísérte. Giorgia Meloni úgy nyilatkozott:

– Nagyon összetett a helyzet, több sürgős feladatot kell ellátni.

Elsők között említette a földcsuszamlásoktól sújtott területek biztonságossá tételét. Azt mondta, nehéz felbecsülni a károkat, de jelentős értékről van szó. A katasztrófa sújtotta övezet anyagi támogatása első részletéről a keddi kormányülésen határoznak közlése szerint. A miniszterelnök úgy vélte, nem a gazdasági helyreállítási alap forrásait használják fel erre. Meloni kijelentette: büszkeséggel töltötte el az egymást segítő emberek, a sarat lapátoló fiatalok látványa. – A tragédia lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk, Olaszország képes az újraindulásra – mondta a kormányfő.

A katasztrófavédelem egyelőre hétfő 13 óráig meghosszabbította a legmagasabb szintű, vörös színű riasztást, de már csak Emilia-Romagna néhány térségében. Az áradások 42, önkormányzattal bíró helység területét érintették, háromszáz utat tettek járhatatlanná. A tűzoltók beavatkozására négyezer esetben volt szükség, gépjárművekkel, illetve vízi eszközökkel. Az olasz vasutak bejelentése szerint a régióban továbbra sem sikerült helyreállítani a vonatforgalmat.

Jelenleg 26 ezerre teszik azoknak a számát, akik még nem tudtak visszatérni otthonukba, ezen belül majdnem 20 ezer a számuk Ravenna területén. Rokonoknál, sportlétesítményekben, szállodákban helyezték el őket.

Továbbra is teljes a készültség Ravennában és térségében a folyók tetőzése miatt. Az oktatási intézmények hétfőn is zárva tartanak. A prefektus óva intette a lakosságot és a máshonnan érkezőket attól, hogy megközelítsék az elárasztott területet, és arra kérte őket, hogy hagyják szabadon az utakat a mentők előtt. Faenzában az ár elsodorta a temető egy részét. Cervia területén a medréből kilépett Savia folyó több mint nyolcszáz hektáron elárasztotta az ország egyik legismertebb sótelepét, amely a Vatikánt is ellátja. A Coldiretti termelői szervezet adatai szerint még kétszázötvenezer tenyészállat vár mentésre, az elpusztított gyümölcsösök újratelepítéséhez legalább négy év kell, és negyvenötezerre teszik az árvízben tönkrement méhkaptárok számát. Az esőfelhők Emilia-Romagnából az északkeleti Piemont felé vonultak tovább, és hétfőn az ország középső és déli részét is elérik.

Fotó: AFP/Olaszország miniszterelnöksége

Az olaszországi árvízhelyzetre az Európai Bizottság is reagált vasárnap: a testület közölte, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül vészhelyzeti felszerelések biztosításával támogatja az olasz hatóságokat a súlyos emilia-romagnai árvizek elleni küzdelemben. Olaszország vasárnap aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, amelyen keresztül az EU koordinálja a katasztrófák és vészhelyzetek elleni küzdelmet. Nyolc uniós tagállam nagy kapacitású szivattyúberendezéseket ajánlott fel, a helyszínre szállításuk folyamatban van.

Az EU katasztrófaelhárítási koordinációs központja folyamatos kapcsolatban áll az olasz hatóságokkal, és készen áll arra, hogy szükség esetén további segítséget nyújtson. Az EU Copernicus szolgálata az olasz polgári védelem kérésére az érintett területek műholdas vészhelyzeti megfigyelését is biztosítja.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az árvíz sújtotta Faenza városában találkozik a helyiekkel 2023. május 21-én (Fotó: AFP/Olaszország miniszterelnöksége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.