Macron: A fiatalok az utcán folytatják a videójátékot, amitől megrészegültek +videó

Az ENSZ felszólította a francia rendőrséget a jogszerűségre és a faji megkülönböztetés rendszerszintű felszámolására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, France 24, BBC2023. 06. 30. 16:27
null
Nanterre, 2023. június 29. Könnygázt vetnek be a rendõrök által lelõtt tinédzser halála miatt tüntetõkre Párizs Nanterre nevû elõvárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenõrzést végzõ francia rendõr intézkedés közben lelõtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendõrt kihallgatása után elõzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezetõ fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy további biztonsági erőket vetnek be az országban tapasztalható zavargások megfékezésére, miután kedden egy rendőr megölt egy tinédzsert, amely tüntetést váltott ki.

Mint arról lapunk is beszámolt, Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.

Macron felszólította továbbá a szülőket, hogy a zavargások idején tartsák távol gyermekeiket az utcától. 

A szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása. A polgármestereket és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket

– idézte az államfőt az MTI.

A közösségimédia-oldalak üzemeltetőit pedig arra kérte, hogy távolítsák el a zavargásokkal kapcsolatos „érzékeny” tartalmakat a felületeikről.

Emmanuel Macron szerint ugyanis az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchat, a TikTok és más közösségi oldalakon szervezik, s a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában. „Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek” – tette hozzá. 

Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó háromnegyede kiskorú, a zavargók átlagéletkora 17 év.

A már három napja tartó tüntetések miatt a regionális közlekedési hatóság (IDFM) közölte, hogy minden este 9 órakor leáll a busz- és villamosközlekedés Párizs térségében. Mint kifejtették, erre azért van szükség, mert az erőszakos cselekmények során támadások érték a közlekedési és közforgalmi infrastruktúrát. Marseille-ben már este 7 órakor leállítják a tömegközlekedést a tüntetők miatt.

Macron a válságtanácskozás során azt is ismertette, hogy a tüntetők eddig 492 épületet rongáltak meg, mintegy kétezer járművet gyújtottak fel és több mint 3800 alkalommal gyújtogattak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) jogvédő hivatala pénteken „aggodalmát fejezte ki” a tinédzser halála és az azt követő zavargások miatt

Jelen helyzetben az országnak komolyan foglalkoznia kell a rasszizmus és a faji megkülönböztetés bűnüldöző szervekbe mélyen gyökerező problémájával

– idézte a France 24, angol nyelvű francia hírportál Ravina Shamdasani ENSZ-szóvivőt. Majd felszólították a francia hatóságokat, hogy a tüntetőkkel szemben jogszerűen, arányosan, mindenfajta megkülönböztetéstől mentesen és az elszámoltathatóság elvét betartva intézkedjenek.

2021-ben 37 halálos áldozatot követeltek a franciaországi rendőri műveletek, közülük tízet halálos kimenetelű lövés okozott – hívta fel a figyelmet a BBC brit közszolgálati csatorna az IGPN rendőrséget szabályozó hatóság legfrissebb jelentésére. Eszerint Franciaországban körülbelül 0,5 haláleset jutott egymillió lakosra. Ez az Egyesült Államokban körülbelül 3,5, Kanadában, másfél, azonban Angliában 0,2.

A zavargások méretét mutatja, hogy Macron nemcsak hogy idő előtt megszakította a brüsszeli EU-csúcson való részvételét, hanem a brit külügyminisztérium frissítette a Franciaországba utazóknak szánt tanácsait, felhívva a figyelmüket a tüntetések heves természetére, a tömegközlekedés akadozására és az esetleges kijárási tilalomra.

Borítókép: Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én (Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.