Szudán nemkívánatos személynek minősítette az ENSZ különmegbízottját

Abdel Fattáh al-Burhán tábornok a világszervezethez intézett levelében azt vetette a különmegbízott szemére, hogy ő a felelős az áprilisban kitört harcokért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 09. 6:49
DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Kartúm, 2023. április 25. Az elõzõ napok harcaiban rommá vált ház elõtt egy férfi a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tûzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenõrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szudáni kormány helyi idő szerint csütörtökön persona non gratavá, nemkívánatos személlyé nyilvánította Volker Perthest, az ENSZ-főtitkár szudáni különmegbízottját – jelentette be az afrikai ország külügyminisztériuma.

A 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok a világszervezethez intézett levelében azt vetette a különmegbízott szemére, hogy ő a felelős az áprilisban a hadsereg és az ország katonai vezetésével szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) milícia között kitört harcokért. 

Burhán szerint a diplomata szándékosan eltitkolta a helyzet súlyosságát a harcok kitörése előtti napokban, ezzel erősítve az RSF vezetője, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok helyzetét.

A különmegbízott a harcok kirobbanását követően meglepetésének adott hangot.

Perthes jelenleg Etiópiában tartózkodik, ahol a válság lezárását célzó diplomáciai megbeszéléseken vesz részt.

Borítókép: Az előző napok harcaiban rommá vált ház előtt egy férfi a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 25-én (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.