Andrzej Duda: Litvánia Lengyelország egyik legfontosabb szövetségese

A lengyel elnök szerint a közös történelmi örökség az elmúlt években új értékkel gazdagította a két ország kapcsolatát.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 17:13
DUDA, Andrzej; NAUSEDA, Gitanas; KORNHAUSER-DUDA, Agata
Vilnius, 2023. július 5. Gitanas Nauseda litván elnök (j) és felesége, Diana Nauseda (j2) Andrzej Duda lengyel államfõ (b2) és neje, Agata Kornhauser-Duda társaságában a vilniusi elnöki palotában 2023. július 5-én. A lengyel elnök háromnapos látogatásra érkezett Litvániába. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia Lengyelország egyik legfontosabb partnere és szövetségese a térségben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vilniusi látogatásán a litván államalapítás ünnepén csütörtökön. Beszédében Duda a lengyel–litván történelem legfontosabb eseményeit kiemelve elmondta: a közös történelmi örökség az elmúlt években új értékkel gazdagította a két ország kapcsolatát.

Tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy a Közép- és Kelet-Európa demokratikus országai, különösen a Lengyelország és Litvánia közötti együttműködés és szolidaritás mindannyiunk biztonságának, függetlenségének és szabadságának garanciája

– hangoztatta Duda. – Együtt erősebbek vagyunk, bátrabbak, és többre vagyunk képesek – erősítette meg Gitanas Nauseda litván köztársasági elnök.

A Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolása után Lengyelország és Litvánia szorosabbra fűzte kapcsolatait és összehangolta regionális politikáját is, amelyre a tavaly februárban kezdődött ukrajnai háború következtében még nagyobb hangsúlyt fektettek. A két ország, a Lengyel Királyság és a Litván Nagyfejedelemség évszázadokig közös államalakulatot alkotott. A Lengyel–Litván Unió Lengyelország harmadik felosztásáig, 1795-ig állt fenn.

Borítókép: Gitanas Nauseda litván elnök (j) és felesége, Diana Nauseda (j2) Andrzej Duda lengyel államfő (b2) és neje, Agata Kornhauser-Duda társaságában a vilniusi elnöki palotában 2023. július 5-én. A lengyel elnök háromnapos látogatásra érkezett Litvániába. (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.