Csöbörből vödörbe: magyarellenes politikust jelölhetnek Timmermans utódjának a hollandok

Sajtóértesülések szerint a mai kabinetülésen dönthet a holland kormány az új uniós biztosjelölt személyéről, aki Frans Timmermanst váltja. A legvalószínűbb jelölt Wopke Hoekstra jelenlegi külügyminiszter, azonban az ő jelölése kérdéseket vetne fel.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 25. 8:06
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban jelentette be Frans Timmermans, hogy elhagyja a Bizottságot, majd nem sokkal később napvilágot látott a hír, hogy ő lesz a holland baloldal jelöltje az előre hozott választásokon. 

A holland kormánynak így döntenie kell az új biztos személyéről, ami a mai kabinetülésen történhet meg – mondta el a Politico hírportálnak két név nélkül nyilatkozó forrás. Hasonlóan értesült a holland sajtó és a Financial Times is.

A Politico szerint a holland kormány a jelenlegi külügyminisztert, Wopke Hoekstrát nevezi ki uniós biztosnak. Hoekstra − Timmermanshoz hasonlóan − korábban több esetben is bírálta hazánkat. Tavaly ősszel például arról beszélt, hogy szerinte Magyarországon veszélyben van a jogállamiság, illetve a közös értékek, emellett szörnyűnek nevezte azt, ami a bírói hatalommal vagy a szabad sajtóval történik. Erre akkor Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára reagált közösségi oldalán.

Menczer a videóban arról beszélt, hogy megvizsgálta a holland jogállamiság helyzetét. Kiemelte, hogy „Hollandiában már annak is örülni kell, hogyha nem mindennap követnek el antiszemita bűncselekményt, »csak« minden második nap”, mondta az államtitkár az ilyen jellegű bűncselekmények statisztikáira hivatkozva. Az adatok szerint 2019-ben több mint 300, 2020-ban 135, 2021-ben pedig mintegy kétszáz  antiszemita bűncselekményt követtek el Hollandiában. 

Menczer Tamás továbbá kiemelte a Holland Újságíró Szövetség felmérését is, ami szerint az ottani újságírók 80 százaléka kap fenyegetéseket, ez pedig romló tendencia, ugyanis néhány éve még csak 60 százalék volt ez az arány. Szólt arról is, hogy Hollandiában a migrációs államtitkárnak le kellett mondania, mert a kormány elhallgatta a migránsok által elkövetett súlyos bűncselekményeket, valamint emlékeztetett arra a 2012-es esetre is, amikor a holland adóhatóság tévesen vádolt meg csalással több mint 26 ezer holland szülőt, és mintegy tízezer családot kötelezett több tízezer eurónyi gyermektámogatás visszafizetésére.

Menczer akkor azt mondta: a holland külügyminiszter legközelebb akkor foglalkozzon Magyarországgal, ha a saját országában végre sikerült rendet tenni. 

A Brüsszelt elhagyó Timmermans biztosként egyébként az európai zöldmegállapodásért felelt, valamint a bizottság ügyvezető alelnöke volt. Ursula von der Leyen bizottsági elnök néhány nappal ezelőtt bejelentett döntése alapján ezeket a feladatokat a szlovák Maros Sefcovic veszi át.

Maros Sefcovic, aki a múltban sikeresen kezelte a legnagyobb kihívást jelentő ügyeket, testületem egyik legmagasabb rangú és legtapasztaltabb tagja. Ő lesz a felelős azért, hogy ugyanilyen prioritással vigye előre az európai zöldmegállapodást

− idézte a Politico von der Leyent.

Így viszont megüresedik a klímavédelmi portfólió, és elvben ezt vehetné kézbe Hoekstra. Ő azonban amellett, hogy nem rendelkezik ilyen jellegű tapasztalattal (külügyminiszteri kinevezése előtt pénzügyminiszter volt), még annak az Európai Néppártnak (EPP) is a színeit képviselné, amely az elmúlt időszakban komolyan beleszállt az EU klímavédelmi programjába. Hoekstra így vélhetően komoly támadásokra számíthat a zöldek és a baloldal részéről az európai parlamenti meghallgatáson – még úgy is, hogy csupán bő egy évre venné át a feladatot, hiszen a jövő év végén a jelenlegi bizottság mandátuma lejár.

A néppártiak persze nagyon is örülnének a kinevezésének. Ahogy egy magát megnevezni nem kívánó EPP-tisztségviselő a Politicónak elmondta, Hoekstra esetleges érkezése „valódi lehetőség a zöldprogram körüli politikai párbeszéd újrakezdésére”.

Az unió klímavédelmi elképzeléseivel szemben Európa-szerte növekszik az ellenállás, részben az üzleti életben jelentkező óriási többletköltségek, részben az emberek mindennapi életére gyakorolt hatása miatt, így bárkihez kerül a portfólió, nehéz feladatra készülhet.

Egyes hangok szerint a hollandoknak inkább egy nőt kellene jelölniük a biztos megüresedett posztjára, hogy javítsanak a bizottság nemi megoszlásán, hiszen jelenleg a 27 tagú testületben mindössze 11 nő van. Erre alkalmas jelölt is akadna Hollandiában, a korábbi pénzügyminiszter, Sigrid Kaag személyében.

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.