Szeptembertől korlátozzák az athéni Akropolisz látogatóinak napi számát

Így akarják csökkenteni a tömeges várakozást és zsúfoltságot a csúcsidőkben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 6:52
null
Athén, 2023. július 14. Turisták az athéni Akropoliszon, a Parrthenonnál 2023. július 14-én, amikor emelkedni kezdett a levegõ hõmérséklete Görögországban, és a következõ napokban a 44 Celsius-fokot is elérheti egyes térségekben. A kulturális minisztérium a hõség miatt a nap nagy részében zárva tartja a mûemléket. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz Fotó: Pétrosz Jannakurisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta legfeljebb húszezer ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét, és idősávokba lesznek beosztva a nyitvatartás tizenkét órája alatt – olvasható a tárca szerdán kiadott közleményében, amely szerint az új idősávrendszert kísérleti jelleggel szeptember 4-én vezetik be.

A döntés célja a 2500 éves Akropolisz megóvása, valamint a látogatók élményének a javítása. Hasonló rendszert vezetnek be 2024. április elsejétől a többi görög régészeti helyszínen is – mondta Lina Mendoni kulturális miniszter a Real FM rádiónak.

Az Elstat görög állami statisztikai hivatal szerint az Akropolisznak tavaly több mint hárommillió látogatója volt, szemben a 2021-ben – a koronavírus-világjárvány idején regisztrált – 1,2 millióval.

Tavaly júliusban, amikor két héten át rendkívüli hőhullám tombolt Görögországban, a műemlék látogatását több alkalommal is korlátozták. Az ország számít a turizmusra a csaknem egy évtizeden át tartó adósságválság utáni gazdasági talpra állás érdekében. A hatóságok reménykednek, hogy sikerül meghaladni a 2019-ben regisztrált rekord 31,3 millió látogatót. A turisták száma Görögországban immár megközelíti a világjárvány előttit.

Borítókép: Turisták az athéni Akropoliszon, a Parthenonnál 2023. július 14-én, amikor emelkedni kezdett a levegő hőmérséklete Görögországban, és a következő napokban a 44 Celsius-fokot is elérheti egyes térségekben. A kulturális minisztérium a hőség miatt a nap nagy részében zárva tartja a műemléket (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.