Több mint négymillióan menekültek el eddig Szudánból

Négy hónapja kezdődött a fegyverek konfliktus, ami drámai menekülthullámot indított el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 10. 9:12
null
Meroé, 2023. augusztus 7. Árvíz az észak-szudáni Meroé környékén fekvõ egyik faluban 2023. augusztus 7-én. Az utóbbi napos nagy esõi kiváltotta áradások több száz otthont megrongáltak. MTI/AP/Marvan Ali Fotó: Marvan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négymillióan kényszerültek már otthonuk elhagyására Szudánban azóta, hogy négy hónapja fegyveres konfliktus kezdődött – közölte az ENSZ helyi idő szerint szerdán.

A 16 hete tartó válság óta több mint négymillióan menekültek el otthonukból az ország határain belül vagy a határokon túlra, szomszédos országokba

– mondta Clementine Nkweta-Salami, az ENSZ szudáni humanitárius koordinátora. Sokan nem tudnak elmenekülni, és olyan is van, hogy megakadályozzák, hogy az emberek máshol keressenek biztonságot. Akiknek sikerül, további veszélyekkel néznek szembe, útjuk alatt zaklatásnak és rablásnak vannak kitéve.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tartott tájékoztatóban Edem Wosornu, az Európia Unió humanitárius koordinációs hivatalának igazgatója Martin Griffith, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora nevében azt mondta, hogy Szudán humanitárius katasztrófába süllyedése súlyosbodott.

Hozzátette, hogy az ország kórházainak nyolcvan százaléka nem működik, és 14 millió gyerek, a szudáni gyerekek fele szorul humanitárius segítségre.

Szudánban április közepén kezdődött a konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán elnök és alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo között. Az országnak 46 millió lakosa van.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Marvan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.