Cenzúrázták a jobboldali képviselőt az Európai Parlamentben + videó

Nem bírta a kritikát, így inkább lekapcsoltatta a spanyol Vox EP-képviselőjének mikrofonját az Európai Unió főképviselője.

2023. 09. 15. 20:52
null
Strasbourg, 2023. szeptember 12. Képviselõk szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2023. szeptember 12-én. Az EP képviselõi az ülésen megszavazták az európai védelmi ipar közös beszerzések révén történõ megerõsítésérõl szóló uniós jogszabálytervezetet. A szabályozás segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy "önkéntes és együttmûködésen alapuló módon" fedezzék a legsürgõsebb és legfontosabb védelmi szükségleteiket, amelyeket a hadászati termékek Ukrajnának történõ átadása növelt meg. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem bírta a kritikát, így inkább lekapcsoltatta a spanyol Vox EP-képviselőjének mikrofonját az Európai Unió főképviselője. Hermann Tertsch az európai parlamenti emelvényen élesen bírálta az EU, valamint a Latin-Amerikai és Karib-tengeri Államok Közössége (CELAC) között Brüsszelben még a nyár előtt megtartott csúcstalálkozót. A Vox EP-képviselője azzal vádolta meg az ülésteremben jelen lévő szocialista Josep Borrellt, hogy 

az összes narko-kommunista rendszert, a kínzó és gyilkos rezsimet idehozta, ahelyett, hogy helyénvaló módon elítélné őket

Ezután közölte, hogy Borrell legalizálta, úgymond „kifehérítette” ezeket a rendszereket. 

A voxos képviselő megragadta az alkalmat és megkérdőjelezte Salvador Allende volt chilei elnök mítoszát is, amit szerinte az európai baloldal mindenáron megpróbál életben tartani. Kijelentette, hogy „minden, amit Allendéről és Chiléről mondanak, hazugság”. Emlékeztetett minden képviselőt arra, hogy Allendét – a baloldal állításaival ellentétben – nem gyilkolták meg, hanem bizonyítottan öngyilkos lett, ráadásul nem volt demokrata, hanem egy olyan diktatúrát tervezett létrehozni Chilében, mint Kubáé. A katonai puccs pedig, amivel 1973-ban leállították, azt a célt szolgálta, hogy ezt elkerüljék.

Borrell reakciója nem sokáig váratott magára. A főképviselő láthatóan ingerültté vált Tertsch felszólalásától, és jelzést adott Othmar Karasnak, az Osztrák Néppárt alelnökének, aki elnémította Tertsch mikrofonját.

A történet azonban itt nem ért véget. Szerdán hasonlóan feszült pillanatok tűzdelték az Európai Parlament ülését. A spanyol szocialista munkáspárt EP-képviselője, Javier López ugyanis jogi lépéseket kért a parlamenttől Tertsch ellen, az általa tett kijelentések miatt. Tertsch felszólalási lehetőséget kért, hogy megvédhesse magát, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azonban ezt megtagadta. Közölte, hogy a Vox képviselője nem válaszolhat, mert „ez nem vita”, ráadásul a felszólalásokat előre kell kérni.

A Vox képviselője Borrell, López, majd pedig Metsola összehangolt fellépését látva sajnálatát fejezte ki, és azt mondta, hogy a szocialisták nem tűrik az igazságot, és felrótta nekik, hogy emiatt inkább megpróbálják elhallgattatni a képviselőket, amely ismét felvetette azt a kérdést, hogy valóban van-e véleménynyilvánítási szabadság az EU-s intézményekben.

A történtek után Metsola irodája felhívta a képviselőt, hogy bocsánatot kérjen, mivel Tertschnek valójában joga lett volna válaszolni López támadásaira. Az Európai Parlament elismerte, hogy hibázott a kérdésben és megadta Tertschnek a lehetőséget arra, hogy a csütörtöki ülésen felszólaljon, ám a politikus végül csak beszédének felét tudta elmondani, miután az Allende öngyilkosságáról szóló résznél a teljes baloldali szekció hőzöngeni kezdett, mire a Vox képviselőjének mikrofonját újra lekapcsolták.

Tertsch, aki képtelen volt folytatni a beszédet, később közösségi oldalain nehezményezte, hogy „a baloldal már megtörte a civilitás, a pluralizmus és a szólásszabadság minden látszatát”.

Borítókép: Képviselők szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2023. szeptember 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Julien)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.