Az uniós vétójog megszüntetése az európai projekt lerombolásához vezetne

A lengyelek szerint az Európai Unió radikális központosítást akar elérni.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 12:35
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. október 24. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós testület heti ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. október 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós vétójog megszüntetése az európai projekt lerombolásához vezetne – jelentette ki Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnök külügyi irodájának vezetője szerdán a lengyel közszolgálati rádióban. Przydacz arra reagált nyilatkozatában, hogy az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottságában (AFCO) szerdán szavazást tartanak az uniós szerződések módosítására tett javaslatokat tartalmazó jelentésről.

A lengyelek az Európai Unió (EU) része akarnak maradni, és maradnak is

– hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: az igazságos EU-ért viszont meg kell küzdeni, a vétójog megszüntetésére irányuló törekvés pedig egyeduralmi kísérletként értelmezhető, amely az európai projekt lerombolását fogja előidézni.

Mindenki fontolja meg, azt akarja-e, hogy a jövőben a Lengyelországba irányuló illegális bevándorlásról lengyel hivatalnokok döntsenek vagy brüsszeliek

– jelentette ki Przydacz, hozzátéve: végső soron ez az ügy lényege. A tervezet szerint az alapszerződésekbe 267 módosítást vezetnének be, melyek értelmében kiterjesztenék az uniós intézmények hatáskörét, és 65 területen megszüntetnék az egyhangú döntéshozatalt.

Jacek Saryusz-Wolski lengyel EP-képviselő, az AFCO tagja, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció nevében elutasította a jelentés támogatását, szerdán a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: a dokumentum az EU radikális központosítását jelenti, amely az uniót valójában egy centralizált, oligarchikus, a demokratikus ellenőrzés alól kicsúszó szuperállammá tenné.

Piotr Müller kormányszóvivő kedden a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban úgy ítélte meg: a javasolt módosítások lényegében a nemzetállamok megszüntetését, egy uniós szuperállam létrehozását jelentenék. A projekt értelmében a lényeges ügyekben több uniós tagállamot is le lehetne szavazni. Világos, hogy az ilyen ügyekben mindenekelőtt Németország és más nagy tagállamok mozgatják a szálakat – figyelmeztetett Müller.

A szóvivő a reményének adott hangot, hogy az alapszerződések módosításait, melyek elfogadásához egyhangúság kell, több tagállam is ellenezni fogja. A lengyel média szerint a jelentés esetleges elfogadása az EP alkotmányügyi bizottságában egy többlépcsős szerződésmódosítási eljárás kezdetét jelentené. Második lépésként az EP plenáris ülésének vitája és szavazása következne. A folyamatot az állam- és kormányfők, a nemzeti parlamentek, az EP és az Európai Bizottság képviselőinek részvételével szervezett konventen hozott egyhangú döntés zárná le.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.