Gyorsabbak, szervezettebbek a migránsok a Balkánon

Megállíthatatlanul özönlenek a migránsok Boszniába, onnan pedig a cél az Európai Unió.

2023. 10. 20. 4:51
null
Blazuj, 2020. június 19. Illegális bevándorlók Szarajevó egyik elõvárosa, Blazuj egykori laktanyájában 2020. június 19-én. A legutóbbi hivatalos adatok szerint több mint hatezer illegálisan érkezett és az Európai Unió gazdagabb államaiba igyekvõ migráns tartózkodik Boszniában. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnőtt a Bosznia-Hercegovinába érkező illegális migránsok száma. Főként Szerbia és Montenegró irányából hatolnak be az ország területére – jelentette ki Muris Selimovic, az egyik helyi befogadóközpont koordinátora a sajtónak

Selimovic arról beszélt, hogy a korábbi években az érkező migránsok száma jelentősen függött az időjárási körülményektől és az évszaktól. Télen kevesebben mentek és lassabban mozogtak, míg nyáron nagyobb tömegek vonultak át, jellemzően gyorsabban a balkáni útvonalon. Jobb idő esetén kevesebbet időztek az aktuális ország területén. Ez azonban megváltozott – mondja az illetékes, aki szerint egy-egy útvonalat akkor használnak, amikor az nem túlterhelt. 

A szakember arról is beszélt, hogy a migránsok Szerbián keresztül lépnek a balkáni útvonalra, de ott több út között is dönthetnek, attól függőn, hogy melyik embercsempészbanda szolgáltatásait választják, vagy megkísérelnek önállóan nekivágni az Európai Unió felé vezető útnak. A legtöbben Magyarország felé indulnak, s a határkerítésen keresztül próbálnak az EU területére jutni, onnan pedig Nyugat-Európa a cél.

Ennek ellenére Boszniát is sokan választják. Idén augusztusban például négyezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok. Ez négyszeres növekedést jelent májushoz képest, amikor csak mintegy ezer migránst vettek nyilvántartásba – nyilatkozta Selimovic, aki az idén az országba érkező illegális bevándorlók számát 27 500-ban határozta meg. Egyesek szerint ennél jóval többen is lehetnek. A migránsok többsége ugyanis igyekszik láthatatlan maradni, s a kötelező adminisztráció helyett gyorsabban átvágni a Balkán országain. Ebben a fegyveres embercsempészek és bűnbandák segítenek nekik.

A befogadóközpont-koordinátor ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Boszniának hatalmas terhet jelent a migránsok kordában tartása. Az ország négy ideiglenes befogadóközpontot üzemeltet, mely nagyjából ötezer migráns elszállásolására alkalmas. Mint mondta, igyekeznek a regisztrált migránsok minden lépését figyelemmel kísérni az országba történő belépésüktől kezdve a kilépésükig. Az erre fordított kapacitásokat pedig folyamatosan növelik, hogy megakadályozzák azt, hogy a többnyire fiatal férfiakból álló bandák az utcákat járják.

Hozzátette, a migránsok áthaladása, cserélődése egyre gyorsabb, ami a hatóságokat is egyre nagyobb kihívás elé állítja.

Borítókép: Illegális bevándorlók Szarajevó egyik elővárosa, Blazuj egykori laktanyájában 2020. június 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.