Nem sikerült megbuktatnia a cseh ellenzéknek a kormányt

Túlélte a szavazást a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép, ötpárti koalíciós kormány.

Forrás: MTI2023. 10. 19. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalomnak a kormány ellen kedden benyújtott bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a jelen lévő 181 képviselőből csak 85 támogatta, míg 96-an ellene szavaztak. Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg.

A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. Ez gyakorlatilag eleve ki volt zárva, mert az alsóházban a kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 91 képviselője van, míg egy, az ANO mozgalmat elhagyó képviselő független.

Petr Fiala kormányfő a döntést követően a Facebookon úgy fogalmazott: 

A mai szavazás világos. A képviselőház megerősítette azon akaratot, amelyet a választásokon kifejeztek az emberek, és a képviselők kormányomba vetett bizalmát. Örülök, hogy ezt a két napot felhasználhattuk arra, hogy bemutassuk, mit értünk el, és mivel megyünk a választási időszak második felébe. Folytatjuk munkánkat a polgárok érdekében, és megtesszük, ami szükséges.

A Fiala-kormány ellen ez volt a harmadik, sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben, a második idén januárban végződött sikertelenül.
A cseh kormányok ellen az ország megalakulása (1993) óta eddig összesen 18 alkalommal nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, amelyek azonban csak egyszer végződtek sikerrel. A szociáldemokraták 2009 áprilisában – az első cseh európai uniós elnökség idején – így buktatták meg a Miroslav Topolánek kormányfő vezette jobbközép kabinetet.

Borítókép: Petr Fiala miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak (Forrás: Facebook/Petr Fiala hivatalos oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.