Szolidaritási akciót hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet a hegyi-karabahi humanitárius katasztrófa miatt

Az Ökumenikus Segélyszervezethez csatlakozik a Magyarországi Evangélikus Egyház is.

2023. 10. 03. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk is írt róla, hogy a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy harminc évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a Hegyi-Karabahot övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a nemrég indított terrorellenes műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.

Rengetegen döntöttek úgy, hogy elhagyják otthonaikat, ám amennyiben úgy döntenek, maradhatnak korábbi lakhelyeiken, sokan ugyanakkor nem akarnak azeri fennhatóság alatt élni. A beszámolók alapján a legnagyobb félelmük, hogy az azeri katonák, valamint az ide visszaérkező, a kilencvenes évek háborúja alatt elmenekülő azeri belső menekültek etnikai tisztogatást hajtanak végre.

Ezzel kapcsolatban az Ökumenikus Segélyszervezet szolidaritási akciót hirdet az elmúlt hetekben ismét kiújuló és hirtelen fokozódó súlyos humanitárius krízis miatt, több mint százezer örmény menekült el Hegyi-Karabahból Örményországba. Mint a sajtóközleményükben írják, 

a  civil és polgári halálos áldozatokat is követelő összetűzések, illetve a menekülési útvonal lezárásától való félelem miatt a menekülő tömeg szinte mindenét hátra hagyva indult útnak. A fegyveres incidens okozta sokk és az üldöztetéstől való félelem miatt mentálisan és fizikailag is kimerülve, csupán néhány csomaggal érkeztek meg anyaországukba a menekültek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a helyi egyházi hátterű örmény partnerszervezetével együttműködésben azonnali segítséget kíván nyújtani a Gegharkunik, Ararat, illetve Kotayk régiókba érkezett családoknak. Az élelmiszert és egészségügyi eszközöket, illetve egyéb, a mindennapi élethez szükséges felszereléseket tartalmazó csomagok átadása mellett, a kiszolgáltatott helyzetben legnagyobb rugalmasságot nyújtó készpénztámogatást is terveznek mintegy ezer menekült számára.

Tekintettel arra, hogy zömében keresztény közösségekről van szó, a Magyarországi Evangélikus Egyház csatlakozott a segélyszervezet szolidaritási akciójához, hogy együtt gondoljanak az örmény testvérek szenvedésére, fejezik ki együttérzésüket, és közösen próbálnak enyhíteni szenvedéseiken.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet a 2020-as krízis idején is hajtott végre örmény menekülteket segítő humanitárius segélyprogramot. Akkor a Hungary Helps Ügynökség által biztosított tízmillió forintból 330 menekült családot támogatott alapvető létszükségleteket biztosító adománnyal.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.