Valósággá vált rémálmok: így masíroznak a fegyveresek Izrael utcáin + videó

Az izraeli katonák ezekben az órákban próbálják meg visszavenni azokat a területeket, amelyeket délelőtt a Hamász terroristái szálltak meg.

2023. 10. 07. 17:42
null
Huvara, 2023. október 6. Az izraeli határrendõrséggel összecsapó palesztin tüntetõk felgyújtott barikáddal zárnak le egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvõ Huvarában 2023. október 6-án. Az elõzõ este kitört zavargásokban zsidó telepesek és palesztinok kõvel dobálták egymást a faluban, és a fiatal férfit akkor érte halálos lövés izraeli katonák vagy telepesek részérõl. MTI/AP/Nászer Nászer Fotó: Nászer Nászer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalakon rengeteg felvétel terjed azokról a megrázó képsorokról, amelyek megmutatják, mekkora a baj Izraelben, amely ellen a Gázai övezetből a Hamász terrorcsoport emberei indítottak támadást szombat reggel. Az izraeli erők csak órákkal később tudtak reagálni a meglepetésszerű támadássorozatra, amelyben rengetegen meghaltak és még többen súlyosan megsebesültek. Az alábbi videón az izraeli különleges erők katonáit láthatjuk, amint Szderót városát fésülik át.

A katonák megpróbálják visszavenni a várost a Hamásztól.

A BBC brit közmédia eközben egy gyorselemzésben arra keresi a választ, több tucat fegyveres palesztin hogyan tudott átjutni az Izrael és a Gázai övezet közötti, erősen megerősített határon, miközben Gázából rakéták ezreit lőtték ki Izraelre.

Fogalmunk sincs, hogyan történhetett ez

– mondták az izraeli tisztviselők Frank Gardner, a BBC brit közmédia biztonsági szakértője beszámolója szerint. Gardner azt írja: 

A Shin Bet, az izraeli belföldi hírszerzés, a Moszad, a külső kémügynökség és az Izraeli Védelmi Erők összes eszközeinek együttes erőfeszítései mellett őszintén szólva megdöbbentő, hogy senki sem látta előre ezt. Vagy ha igen, akkor nem cselekedtek.

A BBC szakértője megjegyezte, hogy Izraelnek van vitathatatlanul a legkiterjedtebb és legjobban finanszírozott hírszerző szolgálata a Közel-Keleten. Vannak informátorai és ügynökei palesztin militáns csoportokon belül, valamint Libanonban, Szíriában és több más helyen is.

A földön, a Gáza és Izrael közötti feszült határkerítés mentén kamerák, földi mozgásérzékelők és rendszeres katonai járőrök vannak. A szögesdróttal borított kerítés állítólag egy intelligens gát, amely pontosan az olyan típusú beszivárgást hivatott megakadályozni, mint amilyen a mostani támadás során történt.

A Hamász fegyveresei azonban egyszerűen átbuldózerezték magukat rajta, lyukakat vágtak a dróton, vagy a tenger felől és siklóernyővel jutottak be Izraelbe.

Egy ilyen összehangolt, összetett támadás előkészítéséhez és végrehajtásához, amely több ezer rakéta felhalmozását és kilövését foglalja magában, közvetlenül az izraeliek orra előtt, a Hamásznak rendkívüli szintű operatív biztonságot kellett nyújtania – írja elemzésében Gardner.

Izraeli tisztviselők most azt mondják a médiának, hogy nagyszabású vizsgálat kezdődött, és a kérdésekre minden bizonnyal csak évek múlva tudnak majd válaszolni teljeskörűen. 

De most Izraelnek sürgetőbb prioritásai vannak. Meg kell fékeznie és vissza kell szorítania a déli határaira való beszivárgást, el kell távolítania azokat a Hamász-militánsokat, akik a határkerítés izraeli oldalán több települést is ellenőrzésük alá vontak. Meg kell oldania saját állampolgárainak kérdését – akiket fogságba ejtettek –, akár fegyveres mentőakcióval, akár tárgyalások útján

– jelentette ki a BBC biztonsági szakértője. Végül kiemelte, hogy talán a legnagyobb aggodalom Izrael számára a következő: hogyan tudja megakadályozni, hogy mások is válaszoljanak a Hamász fegyveres felhívására, és elkerülje, hogy ez a tűzvész átterjedjen Ciszjordániára, és esetleg még a Hezbollah nehézfegyverzetű harcosait is bevonzza a Libanonnal közös északi határon túlra.

Borítókép: Az izraeli határrendőrséggel összecsapó palesztin tüntetők felgyújtott barikáddal zárnak le egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Huvarában 2023. október 6-án (Fotó: MTI/AP/Nászer Nászer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.