Ezt kéri a Hamász a túszokért cserébe

A Hamász egyik vezetője beszélt a követelésekről.

2023. 11. 14. 21:25
null
Hán-Júnisz, 2023. november 13. Palesztinok túlélõk után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai között a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júniszban lévõ menekülttáborban 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetõk szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken. MTI/AP/Fatima Sbair Fotó: Fatima Sbair
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamász egyik vezetője azt állította:  

Bármikor készek vagyunk szabadon engedni az általunk fogva tartott nőket, gyerekeket és külföldieket, értük cserébe egy humanitárius fegyverszünet megkötését akarjuk, amely magában foglalja minden beutazás engedélyezését és a segélyek bejutását a Gázai övezet minden területén

A terrorszervezet vezetője szerint azonban az izraeli vezetés eddig is halogatta és akadályozta a megegyezés elérését, holott a fegyverszünetről és a tűzszünetről már többször született megállapodás, egy olyan biztonsági környezet megteremtésével, amely lehetővé teszi a szabad mozgást a gázai térségben. 

Nemrég a Hamász megerősítette a katari közvetítőknek, hogy ötnapos fegyverszünet fejében 70, Gázában fogva tartott nőt és gyermeket elenged. A háború kezdete óta Izrael azonban azt állította, hogy a tűzszünetről szóló tárgyalások nem lehetségesek mindaddig, amíg a Hamász fegyveresei által október 7-én Izraelből elhurcolt 240 túszt el nem engedik. 

Borítókép: Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légi csapásban megsemmisült lakóépületek romjai között (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.