Joe Biden a tűzszünetet méltatta

Csaknem száz, a Hamász által október 7-én Izraelből elhurcolt túsz nyerte vissza szabadságát.

Forrás: MTI2023. 11. 30. 18:11
BIDEN, Joe
Washington, 2023. november 24. Joe Biden amerikai elnök a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok elsõ csoportjának szabadon engedésérõl beszél a Massachusetts állambeli Nantucketben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Hamász között. MTI/AP/Stephanie Scarbrough Fotó: Stephanie Scarbrough
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök szerint jelentős eredményekkel járt az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között hetedik napja tartó tűzszüneti megállapodás. Az elnök Washingtonban helyi idő szerint szerda késő este kiadott közleményében az eredmények közé sorolta, hogy csaknem száz, a Hamász által október 7-én Izraelből elhurcolt túsz visszanyerte szabadságát.

Kiemelte, hogy szerdán kiszabadult a második amerikai is, egy izraeli–amerikai kettős állampolgár, Liat Beinin.

Joe Biden az elkötelezettségét hangoztatta abban, hogy minden túsz szabadon engedését elérjék, valamint szavai szerint az Egyesült Államok a nemzetközi közösség élén vezetője volt azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek célja az volt, hogy felgyorsítsák a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezetben élőkhöz. Emellett az elnök méltatta a tűzszünet meghosszabbítását, amelynek érdekében az Egyesült Államok szintén komoly erőfeszítéseket tett.

A szerdán kiszabadult amerikai–izraeli túsz, a 48 éves Liat Beinin előtt szombaton egy négyéves kislány nyerte vissza szabadságát amerikaiként. Szerdán összesen 12 izraeli állampolgár szabadult ki, az amerikai–izraeli kettős állampolgár mellett két orosz–izraeli, három német–izraeli és egy holland–izraeli, valamint négy thaiföldit is elengedtek a palesztin fegyveresek. Az oroszok és a thaiföldiek a fogolycsere-megállapodás keretén kívül nyerték vissza szabadságukat.

Az amerikai adminisztráció még kedden közölt várakozása arról szólt, hogy az Izrael és a Hamász között, részben amerikai közbenjárásra kialkudott fogolycsere során három amerikai szabadulhat ki.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok első csoportjának szabadon engedéséről beszél a Massachusetts állambeli Nantucketben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Hamász között (Fotó: MTI/AP/Stephanie Scarbrough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.