Azzal vádolják Berlint, hogy zárt ajtók mögött igyekszik nyomást gyakorolni Kijevre

Ukrajna németországi nagykövete tagadta, hogy Berlin azt akarja, fogadják el Moszkva követeléseit.

2023. 12. 23. 22:06
Oleksii Makeiev
26 May 2023, Baden-Württemberg, Überlingen: Oleksii Makeiev, Ambassador of Ukraine to Germany, during a visit to Diehl Defence. Photo: Christoph Schmidt/dpa (Photo by Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken írt a Der Speigel német lap arról, hogy a német washingtoni nagykövetségen október végén rendeztek egy titkos „orosz vacsorát”. Ezen részt vett az ukrán nagykövet, Olekszij Makejev is, akinek Wolfgang Schmidt, a német kancellária vezetője −  Olaf Scholz német kancellár legközelebbi munkatársa − állítólag „euforikusan méltatta” Samuel Charap amerikai agytröszt azon javaslatát, hogy az ukrajnai háborút egy Moszkvával kikényszerített tárgyalással fejezzék be.

Olekszij Makejev, Ukrajna berlini nagykövete az RRB német közszolgálati műsorszolgáltatónak adott podcastinterjújában tagadta, hogy a német kormány 

kényszerítette volna Kijevet arra, hogy fogadja el az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokat, amelyek Ukrajna területeinek végleges elvesztéséhez vezethettek volna

 – tette hozzá Makejev.

A német kancellária egyik tisztviselőjének elmondása szerint Schmidt is visszautasítja a Spiegel-jelentés alaptalan állításait.

Scholz és más nyugati vezetők többször is hangsúlyozták, hogy 

Kijevnek egyedül kell eldöntenie, mikor és milyen feltételekkel köt békemegállapodást Moszkvával.

Jens Plötner, a német kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója  a hónap elején Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével közös vitában azt írta,  hogy egy egyszerű tűzszünet ma egyet jelentene Oroszország földfoglalásának és kikövezésének legitimációjával. az út egy újabb befagyott konfliktushoz”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten kijelentette , hogy addig nem hajlandó megbeszélni a békét Ukrajnával, amíg el nem éri a háborúban kitűzött céljait.

Borítókép: Olekszij Makejev. (Fotó: Christoph Schmidt/DPA/DPA Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.