Börtönre ítéltek egy férfit, miután ügynököket próbált megvesztegetni

Állítása szerint kedvességből ajánlott fel ajándékokat és ingyenlakásokat.

Forrás: Arab News2023. 12. 05. 22:01
FBI Search For Gregory Yetman, Suspect Wanted In Connection With The January 6th Attack On The US Capitol Enters Day 2
FBI Search For Gregory Yetman, Suspect Wanted In Connection With The January 6th Attack On The US Capitol Enters Day 2 in Helmetta, New Jersey, United States on November 9, 2023. FBI swat teams and the Joint Terrorism Task Force searched the property owned by Gregory Yetman, Thursday morning. Gregory Yetman is wanted in connection with the January 6th 2021 attack on the US Capitol in Washington, DC. (Photo by Kyle Mazza/NurPhoto) (Photo by Kyle Mazza / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Kyle Mazza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem három év börtönre ítélték azt a férfit Amerikában, akit azzal vádolnak, hogy szövetségi ügynöknek adta ki magát, és ajándékokat és ingyenlakásokat ajánlott fel a titkosszolgálati tiszteknek.

A 41 éves Arian Taherzadehnek 33 hónap börtönbüntetéssel kell szembenéznie, miután még 2022 áprilisában vádat emeltek ellene és egy társa ellen, Haider Ali ellen, akiket azzal vádoltak, hogy tényleges titkosszolgálati tiszteket becsapva, drága lakásokat és ajándékokat ajánlottak fel a rendfenntartóknak. A 36 éves Alit már augusztusban több mint öt év börtönbüntetésre ítélték. 

A bíróságon az ügyészség Taherzadehot azzal vádolta, hogy a férfi hamisan állította, hogy ő a belbiztonsági minisztérium ügynöke, egykori amerikai légimarsall és az amerikai hadsereg egykori őrnagya. 

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint állítólagos bűnüldözői múltját és munkáját arra használta fel, hogy három lakópark tulajdonosait is rávegye, hogy több lakást és parkolóhelyet használhasson bűncselekményeihez.

Taherzadeh bűnösnek vallotta magát az összeesküvésben, szövetségi bűncselekményben, valamint fegyver jogellenes birtoklásában és kukkolásban is. Emellett több mint 700 ezer dollár kártérítés megfizetésére is kötelezték.

Az ügy azután pattant ki, hogy tavaly áprilisban egy nagy FBI-rajtaütést tartottak egy luxuslakóházban Washington délnyugati részén. Találtak egyraktárnyi felszerelést, köztük testpáncélokat, fegyvereket és megfigyelőberendezéseket, valamint egy iratgyűjtőt tele információkkal az épület lakóiról. Az ügyészek szerint Taherzadeh kamerákat is telepített a lakásába.

Taherzadeh a titkosszolgálat tisztjeinek és ügynökeinek bérleti díj nélkül adott lakásokat – volt köztük egy penthouse is, amelynek bérleti díja meghaladhatja az évi 40 ezer dollárt.

Egy esetben Taherzadeh felajánlotta, hogy vásárol egy 2000 dolláros gépkarabélyt egy ügynöknek, akit a first lady védelmével bíztak meg

− mondta az ügyész.

A férfi szempontjából minden jól ment, egészen addig, amíg az Egyesült Államok Postai Ellenőrző Szolgálata nyomozni kezdett egy postás megtámadása ügyében, akit a házban ért az atrocitás, és az ott dolgozó biztonsági emberek egy hamis belbiztonsági szolgálat tagjaiként azonosították magukat. 

Taherzadeh ügyvédje korábban azzal próbálta védeni védencét, hogy az azért adott luxuslakásokat és a pazar ajándékokat az ügynököknek, mert barátkozni akart velük, nem pedig azért, hogy valahogy nyerészkedjen a kapcsolataiból. Az eredmény: 33 hónap börtön.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kyle Mazza/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.